Két nőt elrabolt és egyiküket fel is darabolta a cseljabinszki mészáros

Rendkívüli bűnügy tartja lázban az orosz közvéleményt: hamarosan bíróság elé állítják Vlagyimir Cseszkidovot, a „cseljabinszki mániákust” és édesanyját, aki éveken át asszisztált a fia által elkövetett rémségekhez.

A thrillerbe illő történet 2009-ben vette kezdetét. Egy 19 éves lány, aki nemrég került ki az árvaházból, a Szinegorje bevásárlóközpont közelében megismerkedett egy harmincas évei végén járó, elsőre kedves, a maga módján megnyerő férfival. Vlagyimir Cseszkidov szorgalmas volt, nem ivott és nem dohányzott. Talán ezért is ment bele a lány egyórányi beszélgetés után, hogy elfogadja a meghívását, és megiszik nála egy teát.

A páros buszra szállt, kidöcögtek Szmolinoba, és egészen addig rendben volt minden, amíg a lány azt nem mondta: most már hazamegy. A férfi ekkor előrántott egy kést, elállta az útját, majd ridegen közölte vele, hogy megöli, ha nem engedelmeskedik. „Túsz vagy, ha megpróbálsz elmenni vagy segítséget hívsz, megöllek” – mondta egészen pontosan a Komszomolszkaja Pravda által ismeretett jegyzőkönyv szerint.

A nyomozók úgy vélik, Vlagyimir Cseszkidov ekkor már tudatosan „vadászott” az áldozatára, az ablakokon ugyanis rács volt, és az egyik szoba tulajdonképpen börtönné lett átalakítva. Hogy elve a szóban forgó lányt nézte-e ki magának, vagy ő csak „rosszkor volt rossz helyen”, nem tudják. Mindenesetre a következő 13 évet a szerencsétlen Cseszkidovék házában töltötte. Igen, a többesszám nem elírás: a férfi az anyjával élt a házban, aki sok mindent tagad, de nagyon valószínű, hogy szinte mindenről tudott.

A férfi rendszeresen megerőszakolta a lányt, aki ha „jól viselkedett”, nézhetett tévét, és néha a házon belül sétálhatott is. Ugyanakkor kis idő múltán Cseszkidov farostlemezekből és fémpántokból készített a számára egy „kalodát”, amelyben éveken át tartotta bezárva, ha ő elment otthonról.

Objektum doboz

Viszonylag korán egy másik áldozatot is ejtett, akit egy régi istállóban tartott. A két nő néha találkozhatott egymással, de valamikor 2010–2011 fordulóján a férfi összeveszett az idősebbel, és halálra verte, majd feldarabolta. A maradványok a helyszínelés során kerültek elő a ház alól.

Így telt el tehát 13 év, aztán Vlagyimir Cseszkidov egyszer megbetegedett, és mentőt kellett hívni hozzá. A férfi hol jobban volt, hol rosszabbul, az áldozata pedig a „celláján” kívül. Állítólag Valantyina Cseszkidova ekkor majdnem elengedte, de a fia végül beterelte a nőt a szobába, és rázárta az ajtót. A nagy sietségben viszont bent felejtett egy fogót, így amikor az idős asszonyt és az emberrablót elvitte a mentő, az áldozatnak sikerült kiszabadulnia, és Cseljabinszkba ment a testvéréhez.

Objektum doboz

A férfit hamarosan letartóztatták. Először tagadott, majd azzal védekezett, hogy első pillantásra beleszeretett a lányba, és egyszerűen nem tudta elengedni. Az anyjával egyébként egymást védik. Valentyina Cseszkidova az egyik alakalommal egyenesen azt állította a bíróság előtt: „A fiam soha senkivel nem tett semmi rosszat. És ez úgy élt velünk, mint egy királynő, mindent megkapott!”

Vlagyimir Cseszikov ellen emberrablás (5–12 év), gyilkosság (6–15év) és nemi erőszak (4–10) év elkövetésével vádolják, de a tudósítások szerint leginkább a „hírneve” aggasztja. A terhére rótt bűncselekmények közül az erőszakot mostanáig tagadja, és felháborodott azon, hogy ráaggadták a „Cseljabinszki mészáros” nevet. „Hogy lehet egy embert mániákusnak nevezni, ha elkövetett egy gyilkosságot. Azt gyilkosnak hívják. És ők mániákusoznak!” – fogalmazott sértődötten.

Írta a Magyar Hírlap