Súlyos problémát jelenthet egy alkalmazás

Kártevővé vált a Mac számítógépeken használható NightOwl alkalmazás. Ezt eredetileg arra tervezték, hogy a felhasználók napszaknak megfelelően automatikusan váltani tudjanak a macOS világos és sötét témái között, de mára szükségtelenné vált, az Apple beleépítette ezt a funkciót a macOS-be – írja a promotions.hu.

Ennek megfelelően jó eséllyel nem bánta a fejlesztője, hogy még el tudta adni ezt az innentől kezdve nem túl értékes szoftverét. Viszont a még meglévő felhasználók nem jártak jól az üzlettel, a monetizálása érdekében az új tulajdonos olyan funkciót épített bele, amely lehetővé tette az ügyfelei számára az internetes kérések kiküldését a számítógépeiken és internetkapcsolataikon keresztül.

Ezzel a funkcióval például túlterheléses támadásokra használt botnetbe szervezhetőek a számítógépek, az IP-címeik mögé bújva követhetőek el internetes bűntények, de éppenséggel reklámcsalásra is használható a szoftver.

Az Apple is felfigyelt a botrányra, és letiltotta a NightOwl digitális aláírását, így a naprakész macOS rendszerek sem automatikus, sem manuális indítási kísérlet esetén sem hajlandóak futtatni az alkalmazást. A felhasználókat értesítik erről a tiltásról, és lehetőséget kapnak a NightOwl alkalmazás eltávolítására. Eddig főként böngészőkiegészítőkkel fordult elő, de sajnos a hagyományos alkalmazások sem védettek ezektől a problémáktól.