Bertók Róbert: “Számos értékes győzelmet arattunk komoly ellenfelekkel szemben”

A lengyelországi Európa Játékokon a magyar csapat magabiztosabban bokszolt, mint a korábbi nagy eseményeken, és az év fő versenyén hozta ki magából a legjobbat, két olimpiai kvótát is szerezve.

Bertók Róbert korábbi szövetségi kapitány immáron szakmai igazgatóként segítette a csapatot Lengyelországban és a versenyt követően összefoglalta a tapasztalatait, értékelte a versenyzők munkáját, mérkőzéseit.

A magyar csapat az év fő versenyét követően egy kicsit pihenhet, de mindenki, még a kvótásaink is két héten belül újra munkába állnak. A következő kvalifikációs eseményekre 2024 első felében kerül sor a kontinentális versenyeket követően, így még bőven van idő felkészülni, több rutint szerezni és javítani a hibákat.

„Nagy öröm számomra, hogy a magyar csapat ilyen szépen szerepelt. Egy korábban megkezdett hosszú út egyik fontos állomása volt ez a kvalifikációs torna. A versenyzőink jó teljesítményt nyújtottak, és számos értékes győzelmet arattunk komoly ellenfelekkel szemben.

Bernáth Attila nagyon értékes kettő győzelmet gyűjtött be, de sajnos a harmadik mérkőzésére nem tudta kihozni magából azt a szükséges maximumot, ami ez ellen a kiváló olasz ellen elég lett volna. Tovább kell mennie, és végig vinni az utat a következő kvótaszerző versenyig.

Veres Roli szintén jól kezdett, és kettő erős ellenfelet is le tudott győzni. A harmadik mérkőzésén elég volt egy apró kihagyás, amit az ellenfél kihasznált, de ilyen a boksz. Rolinál azt éreztem, hogy nem volt maximális mentális állapotban, és volt, hogy nem csak a tiszta bunyóra koncentrált. Ez a kicsi hiányzott ahhoz, hogy a svéd ellenfelén is túl tudjon lépni, de bízom benne, hogy a világkvalifikáción újra tökéletes formában lesz, és jövőre kvótát tud majd szerezni.

Mester Soma nem első számú versenyzőként vett részt ezen az Európa Játékokon, ennek megfelelően nála kisebb volt az esély a kvótaszerzésre, de ismét nagyot harcolt, biztosan több lesz benne a későbbiek során.

Akilov Pylyp kedvezőtlen sorsolása ellenére is nagyon közel állt a sikerhez, csak egy hajszállal csúszott le a továbbjutásról a szerb/orosz világbajnoki bronzérmes ellen. Benne továbbra is látom a kvótaszerzés lehetőségét, ha megfelelően készül majd a válogatott csapattal.

A visszatérő Kiss Levi és Felföldi Laci nagyot küzdöttek. Levi esetében még akár megkérdőjelezhető is a mérkőzés eredménye, sajnálom, hogy nem őt hozták ki győztesnek. Mindketten reménységei a magyar ökölvívásnak, akik még sokat tudnak fejlődni a közeljövőben.

A nőknél Mezei Petra és Lakotár Hanna is nagyot harcoltak, és Hanna egy nagyszerű győzelmet is begyűjtött. Nagy Timi ismét győzelmi szándékkal lépett a ringbe, de technikás ellenfelével most nem bírt.

Általánosságban elmondható, hogy azok, akik nem, vagy csak részben vettek részt a közös felkészülésben, azoknak változtatni kell ezen, a fejlődésük érdekében. A kettő kvótásunk teljesítményével maximálisan elégedett vagyok. Jó volt látni, hogy az elmúlt évektől kezdve folyamatosan fejlődtek, és gyűjtötték az értékes győzelmeket.

Tavaly már Lucával U22 Európa-bajnoki második, Kovács Ricsivel pedig Európa-bajnoki harmadik helyet tudtunk elhozni a kontinensviadalokról, így esetükben (is) nagyon bíztam a kvótaszerzésben. Mindketten megérdemelten szerezték meg a kvótát, és bízom benne, hogy nem térnek le arról az útról, amely ide vezette őket.

Jó érzés, hogy olyan versenyzők lettek az elmúlt években, és most is sikeresek, akik a 2020 előtti korszakban talán nem kaptak megfelelő lehetőséget a bizonyításra. Megkapták a bizalmat, illetve a támogatást és éltek is vele.

Büszkén és örömmel gratulálok a versenyzőinknek, a válogatott stábnak, a klubedzőknek és a szövetségnek is!”-nyilatkozta Bertók Róbert a versenyt követően.

Hajrá, magyar ökölvívás!

boxing.hu