Jogellenesnek tartja az NB I-es klub az átigazolásokból való kizárását

Ahogyan arról beszámoltunk, a FIFA átmenetileg kizárta a nemzetközi átigazolásokból az NB I-es Mezőkövesdet…

 

A Mezőkövesd-Zsóry hivatalos honlapján jelentette ki, hogy a nemzetközi (FIFA) és a hazai labdarúgó-szövetség (MLSZ) jogellenesen zárta ki a csapatot új játékosok regisztrálásából.

“Az ügy előzményei 2022. nyarára mutatnak vissza, amikor egykori játékosunk Matija Katanec egyoldalúan és álláspontunk szerint jogellenesen mondta fel a munkaszerződését, majd ezt követően kártérítési igénnyel fordult FIFA-hoz. Annak ellenére, hogy az MLSZ által megszövegezett és az első osztályú klubok által kötelezően alkalmazandó munkaszerződés rendelkezései szerint egy első osztályú magyar labdarúgó klub, mint munkáltató és a játékosok, mint munkavállalók közötti munkajogi vita esetén kötelezően az illetékes magyar Munkaügyi Bíróság jár el, FIFA sokadszorra megsértve a magyar bíróságok joghatóságát határozatot hozott. Mivel a FIFA határozata nem tartalmazott indokolást, ezért az indoklás megküldését külön kértük, annak érdekében, hogy klubunk jogorvoslati kérelmet tudjon előterjeszteni” – részletezte az NB I-es klub.

“A FIFA sajnálatos és jogsértő módon feltételezhető informatikai hibából eredően a határozat indoklását már csak az eltiltó határozattal egyidejűleg, 2023. augusztus 17. napján közölte a klubunkkal. Ennek megfelelően a 2023. június 09-én meghozott, indokolt határozat jogszabálysértő módon nem került közlésre a klubunkkal sem e-mail-ben, sem a FIFA által működtetett kommunikációs felület a FIFA Legal Portal-útján, így a fellebbezés, jogorvoslat lehetőségétől elzárták a Mezőkövesd Zsóry FC-t” – tette hozzá a közlemény.

A Mezőkövesd emellett kijelentette, hogy a Nemzetközi Sport Döntőbírósághoz (CAS) fordul a Matija Katanec ügyében született alaphatározat, valamint az abból következően megállapított eltiltás hatályon kívül helyezése, illetve megszüntetése érdekében.

Fociclub