Athén elővárosában tombolnak a lángok, de Evia szigete sem ússza meg a tüzet

2023. augusztus 25., 08:00

Athén elővárosában tombolnak a lángok, de Evia szigete sem ússza meg a tüzet

Július óta keseríti Görögország és az ott nyaralo turisták mindennapjait a tűz. Ráadásul már nbem csak a szigeteken tombolnak a lángok, hanem az ország északi részein is, sőt, Athén közelében isfellobbantak a lángok. 

kép: Thanassis Stavrakis-AP

Augusztus 22-én a fővárostól 25 km-re avartűz keletkezett, melyet az erős szél gyorsan futótűzzé növelt. A lángok mostanra Athén elővárosában pusztítanak, ennek megfelelően széles körben kezdődtek meg az evakuálások is. A hatóságok két összeégett holttestet is találtak, az egyik egy idős helyi pásztor, a másik embert azonban papírok híján nem sikerült azonosítani 

 

 

A tűz érinti a Dadia Nemzeti Parkot is, mely egy kiemelt jelentőségű terület, mivel egyedi környezeti feltételekkel rendelkezik. A fokozottan védett fekete keselyűk számára a balkánon egyedül itt kínálkozik ideális költőhely. 

A tűzben Evia szigete is érintett. Az Athéntől nem messze fekvő sziget két éve ugyancsak augusztusban történetének egyik legpusztítóbb tűzvészét volt kénytelen átélni, most pedig újra evakuálásokkal kénytelen szembesülni a lángok nyomán. 

képek és lead kép: Achilleas Chiras-AP 

Írta a koponyeg.hu