A kivétel nem erősíti a szabályt! A versenybíróság megkegyelmezett Karsten Warholmnak

A felvételen jól látható, hogy a 400 méter gát elődöntőjében a címvédő norvég Karsten Warholm a második gátnál nem felette, hanem mellett lendítette a lábát, ami szabálytalan, még sem zárták ki, indulhat a döntőben.

A 400 méteres gátfutás legnagyobb esélyese, norvég Karsten Warholm 47,09 másodperccel simán megnyerte a futamát. A 27 éves norvég elődöntőbeli futását megóvták az olaszok, mert a videofelvételek alapján az egyik gáton úgy jutott át, hogy a bal lábát nem fölötte, hanem mellette lendítette át. Az olaszok azt remélték, ha kizárják a szám favoritját, akkor fináléról éppen lecsúszó Alessandro Siblio rajtolhatott volna a döntőben.

A norvég beszámolók szerint Warholm a célba érés után arra panaszkodott, hogy a második gátba beverte a lábát, de hamarosan előkerültek olyan felvételek, amelyek alapján szabálytalan volt volt egy másik gátvétele.

„Az olasz vezetőség megóvta a versenyt, de kicsúszott a félórás határidőből, ekkor ugyanis már hivatalossá válik a végeredmény. Úgy tudom, néhány percet késtek” – idézi a norvég NRK Erlend Slokvik sportigazgatót.

Az olasz La Repubblica szerint, az olaszok kérésére a zsűri valóban hosszasan visszanézte az esetet, de a képi bizonyíték nem volt elég meggyőző ahhoz, hogy kizárják az olimpiai bajnokot. Valószínűleg, ha nem a világcsúcstartó hibázik, akkor simán kizárták volna.

Így viszont Warholm megvédheti címét a szerda esti döntőbe Nemzeti Atlétikai Központban.

Írja a Magyar HÍrlap