Halász Bence szeretné, ha vasárnap este a világbajnokságon is lenne tűzijáték

Ugyanúgy, mint 1983-ban Helsinkiben, most is villamossal érkeztem a világbajnokságra. Azzal a különbséggel, hogy akkor közelebb volt a megállóhoz az Olimpiai Stadion, s negyven évvel fiatalabb voltam. Mert nemcsak a világ legjobb gyaloglói, hanem a szurkolók is gyalogolnak a budapesti világbajnokságon, mert a csodálatos új stadionnak nincs parkolója.

A helsinkiből tudósító kollégák közül már csak Szalay Péterrel találkoztam a Media Centerben, aki 1983-ban az MTI tudósította. A szervezők nem vádolhatók azzal, hogy kivételeztek a magyar médiával, mert a média tribünön a célegyenes utáni kanyar fölött kaptak elhelyezést. Ott is a Magyar Hírlap és a Magyar Nemzet a legutolsót!

Innen viszont jól látható volt a kalapácsvetés selejtezője, amelynek első sorozatában a kanadai Ethan Katzberg 2,45 métert javítva egyéni rekordján, 81,18 méteres dobásával rémisztgette riválisait. Az olimpiai bajnok lengyel Wojciech Nowicki sem időzött sokat a pályán, elsőre túldobta a 77 méteres selejtező szintet.

A magyar válogatott egyetlen éremesélyese, Halász Bence is remekül kezdett, 78,13 méteres dobásával csak 14 centivel maradt el idei legjobbjától, s magabiztosan jutott a vasárnap 17.50 órakor kezdődő döntőbe.

A szombathelyi Dobó SE 26 éves atlétája mosolyogva érkezett az úgynevezett mixzonába, ahol elmondta: „Más sok világversenyen indultam, de ennyire soha sem izgultam . Az jól esett, hogy amikor bejöttem, hallottam a közönség biztatását. Amikor elkezdtem bemelegíteni, ez az izgalom megszűnt. Olyan ez, mint amikor valaki azt hiszi elfelejtett biciklizni, de amikor felül a kerékpárra, néhány méter után rájön, hogy tud.”

Kérdésünkre a világbajnoki bronzérmes dobó elmondta: „Szerencsére a vihar miatti egyórás halasztás nem zavart meg, mert amikor szóltak a csúszásról, még nem kezdtem el a bemelegítést. Sokszor mondják, hogy esőmenő vagyok, de nem örültem volna annak, ha csúszós lett volna a dobókör. Jól jött, hogy elsőre megdobtam a szintet, mert ebben a párás időben nem kellett hosszan versenyeznem. Hogy lesz e tűzijáték vasárnap? A Parlament előtt biztos! Remélem, hogy este még nagyobbat fogok dobni, s hozzájárulhatok az ünnepléshez”.

A selejtező B csoportjában az ötszörös világbajnok lengyel Pawel Fajdek 77,98 méterrel lett finalista. A két magyar dobónak nem volt esélye a továbbjutásra, Rába Dániel idei legjobbját megjavítva 73,17 méterrel a 15. lett, a 23 éves Varga Donát két érvénytelen kísérlet után 72,02 méterre dobta a kalapácsot, ezzel pedig 25. helyen végzett. A döntőhöz 74,56 méter kellett, azaz idén dobott egyéni legjobbja (75,26) finálét ért volna.
A 77 méteres selejtező szintet hatan dobták túl, 74,56-tal már döntőbe lehetett kerülni.

A hazai szurkolók minden atlétánkat biztatták, megtapsolták, annak ellenére, hogy sorra estek ki. Például a távolugró Bánhidi-Farkas Petra 40 centivel elmaradva legjobbjától 637-tel a 27., Lesti Diana fél méterrel ugrott kevesebb 675 centis egyéni rekordjánál, ezért a 31. helyen fejezte be a szereplést. Jól kezdtek viszont hétpróbázóink, két szám után Krizsán Xénia a 10. 1994 ponttal, Nemes Rita pedig a 14. 1972-vel.

Írja a Magyar HÍrlap