Ekl-selejtező: büntetőpárbaj után jutott tovább a Debrecen!

Büntetőpárbaj után jutott tovább az Európa-konferencialiga selejtezőjének harmadik fordulójába a Szrdjan Blagojevics által irányított Debrecen az Alashkert csapatával szemben…

Az 5. percben a Debrecen javára jegyezhettük fel a mérkőzés első veszélyesebb próbálkozását. Ekkor Kyziridis eresztett meg egy távoli lövést, mely nem sokkal, de végül elsuhant az Alashkert kapuja felett. A 10. percben Manrique lőtt éles szögből szintén hazai oldalról, ami a kapufát találta el. A 18. percben a vendég együttes is megvillant, méghozzá egy nagy helyzettel, Flores passza után Khurtsidze került ziccerbe, közeli lövését azonban Megyeri Balázs bravúrral hárított. A 19. percben szöglet után megszerezte a vezetést az Alashkert, a sarokrúgást követően Ustinov bólintott a Debrecen hálójába. A 27. percben nagy lehetőséget szórakozott el a Loki, Dzsudzsák Balázs nem túl erős távoli próbálkozása lepattant az egyik vendég hátvédről, míg Babunski ugyan kapura fordult, ám az utolsó pillanatban védője menteni tudott előle. Az első félidőben nem született több gól, így az Alashkert előnyből várhatta a folytatást a visszavágón.

A fordulás után az 59. percig kellett várni az első nagy helyzetig, ekkor Mimito ugratta ki remek ütemben Agdont, akinek a lövését Megyeri nagy bravúrral hárította. A 67. percben növelte előnyét az Alashkert, Kutalia átadása után Mimito vette be a Debrecen hálóját. A 77. percben szépített a Loki, a csereként beállt Brandon Domingues passza után Dzsudzsák Balázs vette be az ellenfél kapuját, ezzel összesítésben egalizált a DVSC. A 83. percben hatalmas lehetőséget hagyott ki a Debrecen, Bárány Donát fejelte le a labdát Stefan Loncar elé, aki óriási ziccerben rendkívül rosszul találta el a labdát, lövése jócskán mellé ment. A 84. percben Bárány ugrott ki a védők közül egy remek átadása után, de egy rossz átvétel miatt nem lett gól az akcióból. A 87. percben emberhátrányba került az Alashkert, a csereként beállt Kutalia követett el szabálytalanságot Dominguessel szemben, akinek Schröder játékvezető egyből felmutatta a piros lapot. A rendes játékidőben nem tudtak dönteni a felek, így jött a 2×15 perc hosszabbítás.

A hosszabbítás első részét egyik csapat sem kezdte túl jól, majd idővel kijött az emberelőny a Debrecen javára. A 105+3. percben hatalmas helyzetek maradtak ki a hazai együttes oldaláról, Bódi Ádám fejjel tette Bárány Donát elé a labdát, aki mindössze 2 méterről a felső lécre bólintott, majd a kipattanót Mance se tudta gólra váltani. A fordulás után szintén megmaradt a hatalmas Loki fölény. A 106. percben Mance átadását követően Bárány került ziccerbe, lövését Cancarevic hatalmas bravúrral védett. A 111. percben Mance előtt adódott lehetőség ezúttal, de az Alashkert portása az ő kísérletét is hárította. A 119. percben újabb ordító helyzet maradt ki, Bárány passza után a csereként nemrég beállt Oliveira hat mérről csúnyán a léc fölé lőtt. Végül a hosszabbítás során sem dőlt el a továbbjutás sorsa, így jött a büntetőpárbaj, melyet a Debrecen húzott be, Megyeri Balázs két tizenegyest is hárított. 

Debreceni VSC – FC Alashkert (0-1, 1-2, 1-2) – büntetőpárbaj: 3-1 – továbbjutott: a Debrecen
Helyszín:
Nagyerdei Stadion (Debrecen); Vezette: Robert Schröder (német)
Gólszerzők:
Dzsudzsák (77.) ill. Ustinov (19.), Mimito (67.)
Kiállítás: ill. Kutalia (87.)

Fociclub