Hibáztunk, megbűnhődtünk érte – Russell

Hiába Lewis Hamilton pole-pozíciója, csak félig lehet boldog a Mercedes a Formula-1-es Magyar Nagydíj kvalifikációját követően, hiszen George Russell már az első etapban búcsúzott, s csupán a 18. rajthelyet szerezte meg a vasárnapi futamon. A közvetítésben látszott, hogy a britet a Q1 hajrájában többen is megelőzték az utolsó kanyarban, amikor rákészült az utolsó gyorskörére – Russell szerint viszont nem a riválisok hibáztak, hanem a csapat azzal, hogy egyáltalán akkor épp ott voltak:

„Gyorsak voltunk. Az autó nagyszerűnek érződött” – kezdte értékelését a tavaly még a Hungaroringen pole-t ünneplő pilóta. „De az egész edzésen nem voltunk szinkronban a többiekhez képest, aztán négyen is megelőztek az utolsó kanyarba menet. Az egyikük Gasly volt, és már az első kanyarig három tizedmásodperces hátrányba kerültem. A gumik sehol sem voltak, így teljesen normális, hogy lassabbak voltunk és nem jutottunk tovább.”

f1-russell-mercedes-hun-day2

„Nagyon csalódott vagyok, mert nem volt szükségünk arra, hogy kockáztassunk. A végén egy körre mentünk ki, miközben az autó bőven elég gyors ahhoz, hogy továbbjussunk a Q2-be és a Q3-ba. Ritka, hogy ilyen hibát elkövetünk. De azt kapjuk, amit megérdemlünk, ha nem csináljuk jól a dolgokat. Végig rosszkor voltunk rossz helyen.”

Russell azt a tévhitet is elhessegette, hogy lenne valamiféle megállapodás az F1-es pilóták között arra vonatkozóan, hogy a gyorskörök előkészítése során nem előzik meg egymást a pálya végén: „Nem, mert mindenkinek egy ponton saját magára kell gondolnia, amikor ilyen sok autó van a pályán. Megértem, miért csinálta ezt néhány autó. Valtterit is hat autó blokkolta.”

„De mindenekelőtt nem is kellett volna ebbe a helyzetbe kerülnünk. Mint mondtam, az autó bőven gyors volt. De olyan edzésünk volt, hogy amikor kiküldtek, mindenki megelőzött minket, mert ők nyomták, majd amikor mi nyomtuk, mi előztünk meg mindenkit. Úgyhogy nem volt ez egy jó edzés, és ahogy mondtam, ha nem csináljuk jól a dolgokat, akkor azért megbűnhődünk.”

A brit hangsúlyozta: éppen ezért egyetlen riválisát sem hibáztatja a történtekért, nem is kell témaként elővenni majd a legközelebbi versenyzői megbeszélésen. „Valószínűleg én is ezt tettem volna a helyükben” – nyilatkozta a Sky Sports F1 kameráinak.

De vajon mennyire lesz nehéz felzárkóznia vasárnap a 18. pozícióból? „Rendkívül kemény. A legjobbamat fogom nyújtani, hogy visszazárkózzak, de ez nem az a pálya, amelyiken a legkönnyebb előzni. Úgyhogy igen, csalódott vagyok.”

Formula.hu

Tagged: