Herendi trófea, aggódó Vettel – hétfői F1-es hírek

Kezdjük a számunkra legfontosabbal, hiszen elindult a 38. Formula-1-es Magyar Nagydíj hete: ennek apropóján a Hungaroringen bemutatták a Herendi Porcelánmanufaktúra egyedi tervezésű, kézzel készített műalkotásait, amelyeket a hétvégi futam dobogósai vehetnek majd kézhez. Mészáros Sándor kollégánk a helyszínről jelentkezett be annak kapcsán, hogyan is állnak a munkálatok Mogyoródon, sőt egy rendhagyó Formula Podcast-adással is jelentkeztünk, amelyben többek között Gyulay Zsolt elnök-vezérigazgatót faggattuk arról, megtörténhet-e már a mostani hétvégén az F1-es szerződés meghosszabbítása.

 

A Magyar Nagydíj egyik fő szenzációja az lesz, hogy Nyck de Vries helyén visszatér a mezőnybe Daniel Ricciardo, aki elmondta: pontos eredményben nem tudja ezt meghatározni, de nem számít lassú kezdésre az AlphaTauri színeiben – bővebben itt.

Sebastian Vettel volt a hétvégi Goodwoodi Sebességfesztivál – amelyről részletes helyszíni tudósításunk egy galériával megspékelve ITT olvasható – egyik fő sztárja, s az eseményen több fontos témáról is nyilatkozott. Egyfelől durvának nevezte De Vries említett elküldését, ugyanakkor arról is szót ejtett, hogy a klímaválság olyannyira valós probléma, hogy eljöhet egy pont, amikor a nemzetek kormányai úgy dönthetnek, hogy akár az autósportot is betiltják a természet óvása érdekében. Márpedig Vettel szerint ezt el kell kerülni és nem lenne helyes lépés – a német szavai itt olvashatók, arról pedig itt írtunk, hogy milyen tervei lehetnek a jövőre nézve az akár az FIA tagjaként visszatérő négyszeres F1-es világbajnoknak.

Egyre valószínűtlenebb az új F1-es csapat érkezése: túl vagyunk ugyanis egy fontos célidőponton, és eddig semmiféle tájékoztatás nem érkezett arról, elfogadja-e az FIA bármelyik érdeklődő istálló jelentkezését – részletek itt.

Zak Brown McLaren-vezérigazgató szerint jól mutatja, hogy az F1 nagyon is izgalmas, hogy Max Verstappen mögött milyen változatos csata zajlik, egyúttal abban is bízik, hogy épp az ő pilótái törhetik majd meg a holland uralmát. Erről itt írtunk – miközben Nico Rosberg pedig arról beszélt, hogy a Red Bull tökéletes idénye Sergio Perezen múlhat majd.

f1-verstappen-mclaren

Fernando Alonso úgy véli, hogy bár az új gyárépület átadása hatalmas lépés, éveknek kell eltelnie, mire az idén is komoly meglepetést okozó Aston Martin igazán profitálhat a fejlesztésből.

Letette a hűségesküt a Red Bull családja mellett Yuki Tsunoda, aki sem az Astonhoz, sem máshova nem vágyik – viszont abban bízik, hogy a bikák nagycsapatától kap majd lehetőséget.

Kitekintve az F1-en kívüli autó-motorsportra: a MotoGP-ben bejelentették, hogy már a következő futamtól, azaz a nyári szünet utáni Brit GP-től megváltozik a versenyhétvégék lebonyolítása. Silverstone-ról ugyanis immár csak a péntek délutáni egyórás edzés dönt majd arról, melyik tíz motoros jut be a Q2-be, így a délelőtti gyakorlás tét nélkülivé válik – részletek ide kattintva. S ha már MotoGP: a sportág egykori ikonja, Valentino Rossi megszerezte első győzelmét a GT World Challenge Europe-ban, méghozzá épp hazai pályán, Misanóban.

Végezetül pedig ajánljuk mindenki figyelmébe hétfői hírműsorunk, a Pitwall friss adását, amelyben kibeszéltünk az elmúlt hét legfontosabb történéseit Ricciardótól kezdve a sprintformátum esetleges változásán át a Norrist érintő pletykákig:

Formula.hu