„Kemény világ van a Red Bullnál” – Kvjat szerint De Vries már bizonyított

„Kemény világ van a Red Bullnál” – Kvjat szerint De Vries már bizonyított

Kevesen tudnak jobban azonosulni Nyck de Vries helyzetével, mint Danyiil Kvjat, akit nem is egyszer, hanem kétszer menesztettek a Red Bull csapataitól a Formula-1-ben – először 2015-ben a nagycsapattól, majd visszafokozása után egy évvel a Toro Rossótól is szezon közben tették ki.

„Két különböző helyzetről beszélünk, amelyek persze nem összehasonlíthatók. De ez egy kemény környezet, kemény világ, különösen a Red Bullnál, ahol extrém versenyképessé válhat a helyzet. Néha így végződik” – mondta a The Race-nek De Vries elküldése kapcsán a Formula-E római újonctesztjén NIO csapattal résztvevő, Lamborghinihez gyári LMDh-versenyzőként csatlakozó orosz.

„Talán igen” – válaszolt arra a felvetésre, hogy a hollandnak meg kellett volna adni egy teljes szezont. „Nem tudom, milyen elvárások voltak házon belül. Szerintem Nyck már bizonyította, hogy nagyon magas szintű versenyző összességében. De a Formula-1-ben néha nincs idő.”

Fotó: DPPI

Formula-E: Tömegbaleset Rómában, nyolc versenyző érintett

Ijesztő baleset miatt kellett megszakítani a Rome ePrix első futamát szombaton. A láncreakciót az első sorból rajtoló Sam Bird vezetői hibája váltotta ki: a brit a 6-os kanyarban veszítette el az irányítást a 9. körben.

A beláthatatlan kanyarban nem lehetett elkerülni az ütközéseket. A Bird mögött következő három versenyzőnek még szerencséje volt, Sebastien Buemi azonban nagy tempóval csapódott a Jaguarba. Az újra mozgásba került roncsot Stoffel Vandoorne csak a falnak ütközve tudta elkerülni, Edoardo Mortara azonban frontálisan becsapódott. Antonio Felix da Costa, Lucas di Grassi és Robin Frijns is ütközött a sérült autókkal és törmelékkel borított kanyarban, a bokszba visszaérő Pascal Wehlrein Porschéján pedig a felfüggesztés tört el.

Bár a baleset rémisztő volt, minden versenyző sértetlenül el tudta hagyni autóját. A versenyt piros zászlóval szakították félbe.

20 éves teniszezőnővel lazul a Magyar Nagydíj előtti szünetben Lewis Hamilton

A brit sajtóban megjelent fotók tanúsága szerint a silverstone-i és hungaroringi versenyek között a hétszeres világbajnok Ibizára utazott, ahol kellemes társaságban tölti az időt: a mellette látható hölgy Jenny Stray Spetalen, egy 20 éves teniszjátékos. A hajón volt a mexikói színésznő, Eiza Gonzalez és a filmrendező Baz Luhrmann feleségével Catherine Martinnal. Az ominózus képek itt tekinthetők meg.

A hír pikantériája, hogy a brit versenyhétvégén még a Hamilton–Shakira vonalat erősítette a bulvársajtó. A kolumbiai énekesnő Hamilton meghívására volt jelen a helyszínen, majd vasárnap közös partin vett részt „a pár” – ehhez hozzátartozik, hogy Shakira fél 4-kor, Hamilton hajnali 6-kor távozott a klubból.

„Welcome!” – így tért vissza Ricciardo egykori csapatához

A keddi bejelentés után megtette első látogatását az AlphaTaurinál Daniel Ricciardo – azaz gyakorlatilag visszatért az egykori Toro Rossóhoz, ahol 2012-ben és 2013-ban versenyzett. A bejáratnál Franz Tost fogadta, a csapat Méhészborz-matricákkal dekorálta ki az útvonalat – ez elnyerte Ricciardo tetszését –, majd az ausztrál kissé bizonytalan olasszal üdvözölte régi-új kollégáit.

Senkinek nem volt rövidebb F1-es pályafutása az elmúlt tíz évben De Vriesnél

Nagyon rövid idő jutott csak Nyck de Vriesnek a Formula-1-ben: mindössze 10 verseny után menesztették az AlphaTauritól – királykategóriás karrierje a tavalyi monzai beugrással együtt 11 nagydíjat ölel fel.

Illusztrálja, hogy mennyire kevés bizonyítási lehetőséget kapott Helmut Markótól, hogy az elmúlt tíz szezonban minden lapátra tett versenyzőnek – azok közül, akik állandó szerződéssel kaptak helyet a rajtrácson – több nagydíj jutott. Az egyetlen indonéz pilótától, Rio Haryantótól menet közben vált meg a Manor, de neki is 12 nagydíj jutott. Egy évvel korábban Roberto Merhi jutott hasonló sorsra ugyanennél a csapatnál, bár a spanyol kétszer még visszaült az autóba – összesen 13 versenyen szerepelt. Hozzá kell tenni, hogy fizetős versenyzőkről beszélünk, esetükben az elfogyott szponzorpénz indokolta a cserét, nem a teljesítményre hivatkozva történt a menesztés.

Mindössze 11 nagydíjat felölelő pályafutása utoljára Karun Chandhoknak volt – őt 2010-ben tíz nagydíj után küldte el a HRT, de következő évben egyszer még indult a Lotusszal. Ha olyan versenyzőt keresünk, akinek ennél is rövidebb volt a pályafutása, akkor 2006-ig kell visszamennünk, Yuji Idéhez, akit felkészületlensége és imolai balesete miatt az FIA fosztott meg a szuperlicensztől, mindössze negyedik versenyhétvégéje után.

Feljebb csak az állandó, teljes szezonra szerződtetett, de aztán leváltott versenyzőkről beszéltünk. Beugróknak az elmúlt évtizedben is volt De Vriesnél rövidebbre szabott karrierje: Alexander Rossi 2015-ben öt nagydíj, Pietro Fittipaldi 2020-ban két nagydíj, Andre Lotterer 2014-ben és Jack Aitken 2020-ban mindössze egy nagydíj erejére mondhatta magát F1-esnek.

Mit hozzatok, mit hozhattok, és mi az, amit nem lehet behozni a Hungaroringre a Magyar Nagydíj hétvégéjén?

Rövid videü a Hungaroringtől arra vonatkozóan, hogy mit lehet behozni a Magyar Nagydíjra, és mit kell kint hagyni – részletek pedig a weboldalon találhatók.

Videó: leszakadó kerék repült a nézők közé a Goodwoodi Sebességfesztiválon

Szörnyű jelenet: egy Jaguar kereke szakadt le, majd repült át a bálákon a nézők közé, de óriási szerencsére nem történt komolyabb sérülés. Videón az eset.

Cipőből ivás és a többi: Daniel Ricciardo F1-es győzelmei

Nyolc futamot nyert eddig F1-es pályafutása során a Magyar Nagydíjon visszatérő Daniel Ricciardo: hetet a Red Bull és egyet, az utolsót az 2021-es Olasz Nagydíjon a McLaren színeiben.

Az F1 videója gyűjtötte össze ezt a nyolc futamot, egy másik videóban pedig a legnagyobb, rá jellemző bevetődős elemzései közül válogattak. A videók a képekre kattintva indulnak el!

f1_14

pf2_28

Leleplezték a Lamborghini 2024-es hypercarját

Goodwoodban, a Festivel of Speed keretei között először mutatott renderelt képeket jövő évi LMDh-modelljéről a Lamborghini. Elárulták azt is, hogy a prototípus az SC63 nevet kapta: ez a versenyrészlegre, a Squadra Corséra, valamint a márka 1963-as alapítására és az ebből kifolyólag gyakran használt #63-as rajtszámra utal.

Kiderültek technikai részletek is az SC63 motorjáról: az autót ikerturbós, 3,8 literes V8-motor mozgatja, amelynek sajátossága, hogy a turbófeltöltők nem a V formán belül, hanem a motor két oldalán kapnak helyet – az LMDh szabályok lehetővé teszik az ilyen jellegű mérnöki szabadságot.

Ami korábbról is ismert: a Ligier-vel közösen fejlesztett modell 2024-ben két kategóriában versenyez, az Iron Lynx és Prema együttműködése a WEC Hypercar kategóriájában és az IMSA bajnokság GTP kategóriájában indít egy-egy egységet – Le Mans-i 24 óráson pedig várhatóan mindkét egység rajthoz áll. Ez utóbbi azt jelenti, hogy hat gyári pilótárára lesz szükség: közülük Romain Grosjean, Danyiil Kvjat, Mirko Bortolotti és Andrea Calderelli személye már ismert. A tesztprogram augusztusban kezdődik.

Nem versenyez többé egy 17 éves pilóta a halálos baleset miatt

Befejezi az autóversenyzést Olekszandr Partisev, a mindössze 17 éves ukrán versenyző. A fiatal pilóta a Formula Regional Európa-bajnokságon szerepelt, akárcsak a tragikusan elhunyt Dilano van ’t Hoff. A végzetes kimenetelű második futamon ő is balesetet szenvedett, a holland pilótától függetlenül. Ezt követően Mugellóban már nem állt rajthoz, kedden, Van ’t Hoff temetése napján pedig a közösségi médiában jelentette be autósport-pályafutásának lezárását.

„Sajnálattal közlöm, hogy versenyzői karrierem befejezem. Ez a döntés nagy súllyal nehezedik rám, hiszen életem jelentős és megrendítő lépését jelenti. A körülmények, különösen a kedves barátommal, Dilano van ’t Hoff-fal történt sajnálatos események azonban arra késztettek, hogy így cselekedjek” – posztolta a kijevi születésű versenyző, aki rövid pályafutása alatt korábban az olasz. spanyol és arab F4-es bajnokságokban fordult meg.

Nagyapját gyászolja Carlos Sainz

Gyászol a Sainz család: szerdán, 97 évesen elhunyt a spanyol motorsportos dinasztia pátriárkája, Antonio Sainz Rebollo. Annak ellenére, hogy fia kétszeres ralivilágbajnokká, unokája pedig Formula-1-es futamgyőztessé vált, az utódok nem nagyapjuktól örökölték az autósport szeretetét: Antonio Sainz üzletember és Bolívia tiszteletbeli konzulja volt, a versenyzés iránti különösebb érdeklődés nélkül.

Mégis ő indította el az idősebb Carlos versenyzői pályafutását – akaratlanul. Fiának egyetemi évei alatt vásárolt egy Renault 5-öst, azt az autót, amellyel a későbbi világbajnok először indult raliversenyen.

Antonio Sainzot más versenyzők szüleivel és nagyszüleivel ellentétben kevésbé ismerte a Formula-1-es közösség, de azért ő is feltűnt nyilvánosan: 2020-ban az ifjabb Carlos YouTube-csatornáján örökítette meg, hogy a karantén után útja hónapok óta nem látott nagyapjához vezetett.

„A Red Bull mindenkit kivégzett”

A Brit Nagydíjat tavaly megnyerő, s ezzel a Ferrari máig utolsó előtti futamgyőzelmét szerző Carlos Sainz nem érzi úgy, hogy jelenleg meglenne a lehetőségük arra, hogy ismét a dobogó tetején ünnepeljen a Scuderia valamelyik versenyzője – de ezen mindenáron változtatni akarnak. A spanyol így nyilatkozott a sajtónak: „A tavalyi év vége felé volt egy kis formahanyatlásunk a versenytempót tekintve, és ezt tovább is vittük az idei évre. Most fordulópontnál vagyunk, próbálunk fordítani a sorsunkon annak érdekében, hogy ismét versenyképesek legyünk, és megpróbáljunk újra győzni.”

„De ez nem lesz könnyű, mert van egy Red Bull nevű csapat, amely mindenkit kivégzett, kivégezte az összes ellenfelet, nem? És ettől nem csak mi szenvedünk, ott van például a Mercedes, akik szintén nehéz helyzetben vannak. Most rajtunk múlik, sikerül-e változtatnunk a helyzeten, és a legjobbat kihozva magunkból képesek leszünk-e győzni.”

redbull-ferrari

Perez az ideális csapattárs Verstappen számára?

Az F1-es kérdésekben hangját mostanában gyakran hallató többszörös futamgyőztes és vb-dobogós Juan Pablo Montoya már nem először értekezett a komoly hullámvölgybe került Sergio Perezről, aki kapcsán elmondta, hogy szerinte nem kell féltenie a helyét: „A Red Bullnak nincs oka másra cserélni Perezt, nem érdemes kockázatot vállalni egy olyan lépéssel, ami megbontja a jó kapcsolatot. Amíg Checo Max csapattársa, addig jó a légkör, hiszen nem helyez rá igazi nyomást, legföljebb amikor előkerül a legjobb formája, azzal kicsit felébreszti Maxot, ami ezt üzeni neki: Óh, most be kell fejeznem a játszadozást.

perez-verstappen

Montoya szerint Perez még évekre jó megoldást jelenthet a csapat számára: „Talán néhány év, két-három év múlva eljön a váltás ideje, ha Max egy másik fázisba ér, amikor persze még mindig csodálatos lesz, de változni fog. Ekkor talán szükség lesz valakire, aki sokkal éhesebb, hogy elvégezze a munkát” – mondta a kolumbiai, aki azt is leszögezte, hogy szerinte Helmut Marko megszólalásaival csak jobb teljesítményre akarja ösztökélni Perezt, és nem a közelgő menesztését vetíti előre nyilatkozataival:

„Helmut így működik: nem azért helyez rád nyomást, mert ki akar rúgni, hanem azért, hogy teljesíts. A legtöbbet akarja kihozni belőled, méghozzá nem úgy, hogy megveregeti a vállad, és azt mondja, hogy te vagy a legjobb, meg tudod csinálni, hanem azt mondja, hogy kapd össze magad, vagy kidobunk!”

A széltől szenvedett a Ferrari Silverstone-ban

Frederic Vasseur, a Ferrari csapatfőnöke arról beszélt a sajtónak a csalódást keltő eredményt hozó Brit Nagydíjat követően, hogy a Scuderia sorsát az erős szél pecsételt meg Silverstone-ban, ami meglehetősen instabillá tette az autót. „Ugyanaz volt a helyzet, mint Miamiben, de legalább jobban teljesítettünk, mint ott” – mondta Vasseur, majd így folytatta: „A fejlesztések során erre koncentrálunk, hogy javítsuk az autó stabilitását. Úgy tűnik, jobban szenvedtünk másoknál a DRS-vonatban, ami az autó sajátosságaiból fakad.”

Amikor arról kérdezték, hogy a Magyar Nagydíj jobban fekszik-e majd a Ferrarinak, Vasseur nem akart egyértelmű választ adni: „Elméletileg igen, de ez nemcsak azon múlik, hogy a csomagod illik-e a pályához, hanem a beállításokon is. A felkészülés, a pénteki edzésnap a kulcs, Budapesten még jobban, mint máshol, hiszen nagyon nehéz itt előzni.”

leclerc-silverstone

Két telefonhívás intézte el De Vries kirúgását

Miközben Daniel Ricciardo a silverstone-i Pirelli-teszten körözgetett a Red Bull autójában, két telefonhívás megpecsételte Nyck de Vries sorsát – számolt be róla az ESPN. Christian Horner a helyszínen figyelte az ausztrál teljesítményét, aki hibázott is ugyan, de egyúttal egészen gyors tempót mutatott: legjobb köre alig maradt el Verstappen szombati pole-pozíciós idejétől – persze eltérő körülmények között, ezt hozzá kell tenni.

A csapatfőnök felhívta Helmut Markót, hogy beszámoljon neki Ricciardo jó produkciójáról, aki köszönte az információt, majd nem sokkal később visszahívta Hornert, és közölte, hogy kirúgta De Vriest a csapattól. Ezt követően szellőztette meg a holland sajtónak a távozó versenyző menedzsere a hírt, ami azt eredményezte, hogy a Red Bullnak a tervezettnél korábban meg kellett tennie a hivatalos bejelentést.

horner-ricciardo

Leclerc és Norris is esélyes a Red Bullnál?

Egy olasz sajtóértesülés szerint a Liberty Media megpróbálja abba az irányba terelni az F1 nagycsapatait, hogy két közel azonos képességű pilóta versenyezzen náluk, ami elősegítheti a tényleges, kiélezett küzdelmet abban az esetben is, ha egy istálló kiemelkedik a mezőnyből. A Red Bull pedig úgy tűnik, hogy nyitott is lenne erre, hiszen a hírek szerint már május végén érdeklődtek Leclerc-nél azzal kapcsolatban, hogy van-e esély arra, hogy a Ferrarival elválnak az útjaik – nem mellesleg az Aston Martin is megkörnyékezte a monacóit –, s Lando Norris is az energiaitalosok célpontja lehet, sőt a brit tehetség ügynökét Silverstone-ban látták is Helmut Markóval beszélgetni – jóllehet ennek más oka is lehet.

Mindenesetre most az év azon szakában járunk, amikor pilótapiaci pletykák egyre gyakoribbak lesznek, s amíg ennyi nyitott kérdés van a mezőny összetételét illetően 2024-re és különösképpen 2025-re, addig valószínűleg ezeknél meredekebb felvetések is elő fognak kerülni.

norris-verstappen

Minden programját leállítja az Audi: az F1 a lényeg

Minden gyári támogatást leállít motorsport-fronton az Audi, kivéve a 2026-tól kezdődő F1-es projektet. Az információt Rolf Michl, az Audi Sport igazgatója erősítette meg a Motorsport-Magazine kérdésére: állítólag a döntés megszületett, és az érintett csapatok, pilóták már meg is kapták az ezzel kapcsolatos tájékoztatást.

Ez azt jelenti, hogy a 2024-es lesz az utolsó Dakar, amin részt vesz a gyári Audi, és a GT3-as túraautós projek is privát csapatokhoz kerül. Markus Duesmann, az Audi vezérigazgatója már korábban is jelezte, hogy a vállalat célja egy top F1-es istálló létrehozása a már megszerzett Sauberrel közösen, ennek szentelik a figyelmüket, erre költik a pénzüket, és már építik is a csapatot: nemrég megszerezték James Key-t, valamint Neel Janit is, a tervezett új F1-es motorjukat pedig már idén szeretnék beindítani.

Audi-F1-2022-Spa-1

Közlekedési rend az F1-es Magyar Nagydíjra

A Hungaroring osztotta meg az alábbit azzal, hogy a jövő heti Magyar Nagydíjra autóval érkezők legyenek tisztában a közlekedési renddel.

Bemutatta új idei Gulf-festését a Williams

A Williams F1-es csapata három idei futamon, Szingapúrban, Katarban és Japánban fogja használni a most kiválasztott dizájnt: több választási lehetőséget adott meg az istálló az év korábbi szakaszában, és ezek közül a szurkolók szavazatai alapján döntötték el, hogy melyik lesz a befutó

Végül a „Bolder than Bold” névre hallgató terv győzött, ezt a klasszikusnak mondható Gulf-dizájnt láthatjuk három hétvégén keresztül:

f1-williams-gulf

Horner szerint Ricciardo semmit sem vesztett el a formájából

A mai napon hivatalosan is bejelentette az AlphaTauri, hogy a soron következő Magyar Nagydíjon már Daniel Ricciardo ül az autóba Nyck de Vries helyett.

Ricciardo a mai napon a Red Bull-lal tesztelt Silverstone-ban a Pirelli „megbízásából”, ezek után pedig az energiaitalosok csapatfőnöke, Christian Horner nyilatkozott magáról a hírről, illetve a mai tapasztalatáról:

„Nagyszerű látni, hogy Daniel nem vesztett el semmit a formájából azért, mert távol volt a versenyzéstől. Nagyon lenyűgözően vezetett ma, és izgatottan várjuk, hogy a szezon hátralévő része mit hoz Daniel számára, aki kölcsönben az AlphaTaurinál fog szerepelni” – idézi Hornert a RacingNews365.com.

ATP_F1_3223_20230505_MIAMI_Pedicelli_resize

Formula.hu