Megnyílt a Magyar Virtuális Sportmúzeum

Megnyílt a Magyar Virtuális Sportmúzeum

Kormány Sport

Csütörtöktől a hajramagyarok.hu honlapon érhető el a jelentős sportsikereket elérő honfitársaink életrajzát és eredményeit tömörítő, folyamatosan bővülő adatbázis, a Magyar Virtuális Sportmúzeum. A megnyitón a hazai sportélet krémje összegyűlt, továbbá lapunk főszerkesztője, az MSÚSZ elnöke, Szöllősi György a szervezet képviseletében együttműködési megállapodást kötött a MET-tel, biztosítva, méltó módon emlékezzünk a honi legendákra.

Minden válogatott sportoló egy helyen – ezzel a szlogennel indították útjára csütörtökön, stílszerűen a Magyar Sport Házában a hajramagyarok.hu honlapon elérhető Magyar Virtuális Sportmúzeumot. Költői túlzással fizikai valójában is igaz volt a mottó, hiszen sok olimpiai bajnokunk is a részt vett a megnyitón, a teljesség igénye nélkül például Lőrincz Tamás, Szabó Gabriella, vagy éppen a Svájcból hazatérő Hunyadi Emese. De a hazai sportélet olyan megkerülhetetlen alakjai jelentek meg az ünnepélyre, mint a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Gyulay Zsolt és alelnöke Wladár Sándor, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke, Szabó László, a Nemzet Sportolói közül Portisch Lajos, Magyar Zoltán, Schmitt Pál, illetve a legújabb tag, Vaskuti István is, de számtalan hazai sportági szövetség elnöke, vezető tisztségviselője is ült a sorok között.

Nyitó beszédében Schmitt Pál, volt köztársasági elnök, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tiszteletbeli tagja, nem utolsósorban a Magyar Virtuális Sportmúzeum megálmodója, aki Lomnici Zoltán ötletgazdával együtt alappillére volt a projektnek, úgy fogalmazott, az egész világon egyedülálló az adatbázis, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség hasonló kezdeményezése keretein belül például nagyjából háromszáz sportoló életrajzát mutatja be, és az egy világszintű szervezet.

A Magyar Virtuális Sportmúzeum ezzel szemben úgy indult el folyamatosan bővülő útjára, hogy 35 szövetség és 54 sportág 3531 sportolója és edzője lelhető fel, akikről több mint 13 millió karaktert írtak a szerzők. Csak szemléltetésként, ez megközelítőleg 2800 teleírt A4-es oldalnak megfelelő terjedelem, illusztrációk nélkül – pedig az is akad bőven, a több mint száztagú stáb munkatársai ez idáig 8136 fotót is összegyűjtöttek a magyar sportélet legendáiról.

/forrás:nso.hu/

Kormánysport