Az ökölvívás helyzetét 2025 elejéig kell rendezni

„Egyetemes elfogadottsága miatt azt szeretnénk, ha a boksz továbbra is szerepelne az olimpiai játékok programjában. Viszont ez közel sem biztos a 2028-as esemény kapcsán, mert a NOB nincs abban a helyzetben, hogy újabb olimpiai ökölvívótornát rendezzen. Ahhoz, hogy az ökölvívás programban maradjon, a NOB-nak elismert és megbízható nemzetközi szervezetre van szüksége, mint az összes többi olimpiai sportág esetében” – olvasható a NOB közleményében.

A NOB tavaly júniusban az úgynevezett elismert státuszból az el nem ismert státuszba sorolta a Nemzetközi Boksz Szövetséget (IBA), amelynek fellebbezését kedden elutasította a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS). Az IBA azt tervezi, hogy az ítéletet a svájci szövetségi bíróságon is megtámadja. Az ökölvívás a legutóbbi tokiói és az idei párizsi játékokon is úgy került műsorra, hogy a versenyeit, illetve a kvalifikációs viadalait a NOB szervezte, amely jelezte, négy év múlva ilyen formában már nem kerülhet sor az ötkarikás boksztornára.

A problémát az jelenti, hogy a bizottság 2019-ben felfüggesztette a korábban AIBA, jelenleg IBA nevű ökölvívó-szövetséget. A két szervezet közötti viszony pedig azóta annyira elmérgesedett, hogy a NOB példátlan módon el nem ismert státuszba sorolta az orosz Umar Kremljov által vezetett IBA-t, mivel nem hajtotta végre a kért változtatásokat a pénzügyi átláthatóság, a bevételek diverzifikálása, illetve a vezetési kultúra területén.

Az IBA-val szembenálló nemzetek 2023 tavaszán új szövetséget alapítottak az Egyesült Államok vezetésével, de a jelenleg 23 tagszövetséget számláló World Boxingot (WB) a NOB még nem ismerte el.

Írja a Magyar HÍrlap