Párizs 2024 – Belgium katonákat küld Franciaországba a játékok biztosítására

A francia szervezők és a belügyminisztérium 46 országtól kérte rendőrök és katonák segítségét a párizsi olimpia biztosítására. Gérald Darmanin francia belügyminiszter korábban jelezte, hogy a radikális iszlám és a különböző szélsőséges csoportok, továbbá a kibertámadás lehetősége kockázatokat jelentenek a nyári játékok biztonsága szempontjából.

A belga honvédelmi minisztérium egyelőre nem pontosította, hány fős csapatot küldenének Párizsba, de a miniszter kiemelte, hogy Belgium különleges szakértelemmel rendelkezik az aknamentesítés területén, ezért rendszeresen felkérik nemzetközi beavatkozásokhoz.

Gérald Darmanin szerint a biztonsági erőfeszítések és a figyelem egyik fő fókuszában továbbra is a Szajnán sorra kerülő megnyitó áll. A fenyegetések kockázatának minimalizálása érdekében folyamatosan csökkentették a rendezvényen résztvevők számát.

Az olimpiák történetében először a nyitóünnepség stadionon kívül, szabadtéri helyszínen, a Szajnán tartják, ahol csaknem hat kilométeres szakaszt kell majd ellenőrizni. A folyóparton mintegy háromszázezer néző gyűlhet össze, szemben a kezdetben kalkulált hatszázezres-félmilliós tömeggel.

„A világ sporteseményei alkalmával normális, hogy a hatóságok erősítést kérnek. Az erősítések nagysága azonban most példátlan” – jelentette ki Pierre-Henry Druesne, az olimpiai játékok biztonsági koordinátorának helyettese.

A párizsi olimpia hivatalosan július 26-án kezdődik – de már az előtte lévő két napon is lesznek versenyek – és augusztus 11-ig tart, majd augusztus 28-tól szeptember 8-ig következik a paralimpia.

Írja a Magyar HÍrlap