FBI-eszközzel buktattak le egy drogbandát

A bűnszervezet tagjai titkosított kommunikációs eszközön és úgynevezett darknetes anonimitáson keresztül intézték illegális drogügyleteiket. Az üggyel összefüggésben 25 ember ellen emeltek vádat, köztük a drogbanda nagybani törzsvásárlóival szemben is – írták.

„Az amerikai FBI kifejlesztett, majd nemzetközi bűnözői körökben – a leleplezés érdekében – piacra dobott egy titkosított platformot, az úgynevezett ANOM-ot, amelyet a bűnözők a hatóságok részéről hozzáférhetetlen és lenyomozhatatlan eszközként ismertek” – olvasható a közleményben. A készülékeket egy Magyarországon működő bűnszervezet tagjai is használták – tették hozzá.

A vádirat szerint a magyarországi bűnszervezet irányítója egy Szerbiában élő, magyar–horvát állampolgárságú férfi, illetve a börtönbüntetése elől szintén Szerbiába szökött magyar társa volt.

Ők egy olyan alá-fölérendeltségen és feladatmegosztáson alapuló bűnszervezetet hoztak létre Magyarországon, amelynek célja a viszonteladókból álló vevőkör folyamatos kiszolgálása volt.

A kábítószerek, különösen a marihuána és a kokain külföldről történő beszerzését jellemzően a bűnszervezet irányítói intézték, majd a drogot kábítószerfutárok segítségével juttatták el Magyarországra. A bűnszervezet tagjai és a szervezet törzsvásárlói a tevékenységük leplezése érdekében az ANOM-on keresztül tartották a kapcsolatot egymással.

A tájékoztatás szerint a bűnszervezet tagjainak tevékenysége magas fokú konspiráción és feladatmegosztáson alapult.

A bűnszervezet egyik tagjának fő feladata a külföldről érkező kábítószerfutárok által szállított kábítószerek átvételére, elosztására szolgáló depógarázsok, valamint a raktározásra szolgáló depólakások bérlése volt. A bűnszervezet tagjai között volt olyan, aki az értékesítés mellett az eladásra szánt amfetamin előállítását végezte, míg egy másik társának a kokain „felütése”, hígítása volt a feladata. A bűnszervezet által értékesített kábítószer vételárát kábítószerfutárok útján juttatták el a szervezet Szerbiában tartózkodó vezetőjéhez és annak társához – írták.

Az ügyészség 25 emberrel szemben emelt vádat bűnszervezetben, jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmények miatt. A főügyészség végrehajtandó fegyház-, illetve börtönbüntetések kiszabását, pénzbüntetést és vagyonelkobzást is indítványoz a vádirataiban – olvasható a Fővárosi Főügyészség közleményében.

Írta a Magyar Hírlap