Illegális fegyverbirtoklásért őrizetbe vettek egy amerikai szenátort Hongkongban

A republikánus szenátor egy öthetes délkelet-ázsiai nyaralásra utazott feleségével, de az út előtt nem regisztrálta Hongkongban a lőfegyverét – áll a politikus honlapjára feltöltött közleményben.

Csak a San Francisco és Hongkong közötti repülőút felénél jutott eszébe, hogy lőfegyver van nála, és ezt rögtön jelezte is az illetékes személyeknek – emelte ki a közleményben.

A szenátor ellen illegális fegyverbirtoklás vádjával eljárást indult, de hétfői bírósági tárgyalása során óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Következő meghallgatása október 30-án várható – közölte az RTHK közszolgálati műsorszolgáltató.

A hongkongi illetékes hatóságok folyamatban levő jogi eljárásra hivatkozva nem nyilatkoztak a szenátor tárgyalásáról és az ügy fejleményeiről.

A hongkongi törvények alapján engedély nélkül a fegyverviselés tiltott az országban. Az elkövetőkre – kedvezőtlen ítélet esetén – 100 ezer hongkongi dollárig terjedő (több mint 4,5 millió forint) pénzbírság és tizennégy éves börtönbüntetés is kiszabható, azonban az ilyen típusú jogsértések esetén legfeljebb két évig terjedő büntetés kiszabása az általános.

Írta a Magyar Hírlap