Mikor lehet 2023 F1-es világbajnoka Max Verstappen?

Egy ideje már nem az a kérdés, hogy ki lesz az idei F1-es világbajnok, hanem az, hogy mikor lesz matematikailag is biztos Max Verstappen zsinórban harmadik vb-címe.

A holland klasszis jelenleg sorozatban kilenc futamgyőzelemnél tart, az eddigi 13 versenyből 11-et (!) megnyert, hatszor övé lett a leggyorsabb körért járó pluszpont, kétszer lett második és a három sprintből is megnyert kettőt, így szinte alig veszített pontot eddig a szezon során.

f1-redbull-verstappen

A Holland Nagydíjat követően már közelítünk ahhoz az időszakhoz, amikor ténylegesen is a bajnoki címért ül majd autóba egy-egy hétvégén. Olaszországban és Szingapúrban matematikailag még nem lehet világbajnok akkor sem, ha maximális pontszámot szerez és Sergio Perez mindkétszer nullázik, az első olyan futam, amikor valóban bajnokká koronázhatják, az Japán lesz – de mivel még három sprintes hétvége (Katar, Austin, Brazília) is hátra van, ezért meglehetősen sok pont szerezhető az ősz során.

Hogyan áll az F1-es pontverseny? A tabella itt megtekinthető!

Japán után 180 pontos előnnyel kell rendelkeznie ahhoz, hogy már ott bajnok legyen – jelenleg 138-cal vezet, vagyis három hétvége alatt 42 pontot kellene vernie Perezre: nem irreális, de önerőből nehéz, ehhez azért a mexikóinak hibáznia kellene valahol.

Katar után viszont már csak 146 pont szerezhető, vagyis négy versenyhétvége alatt kellene a mostani előnyéhez nyolc egységet hozzápakolnia Verstappennek – ha nem történik semmi rendkívül, nem áll meg alatta az autó, nem nullázik valami miatt, akkor ez teljesen reális cél lehet számára, így öt futammal a vége előtt lehetne világbajnok úgy is, hogy ekkor még két sprint hátra lesz.

Jelen állás szerint nehéz elképzelni, hogy Austinnál tovább húzódjon a bajnokavatás: az ottani sprintes hétvégét követően már csak 112 pont gyűjthető, ahhoz, hogy ott se legyen bajnok a holland, legalább egyszer ki kell esnie addig.

Mexikó után 86, Brazília után 52, Las Vegas után pedig 26 pont szerezhető még, de ha eddig eltart a bajnokavatás, akkor valami történt…

Formula.hu

Tagged: