Földi Attila: Jó Eb-felkészülésen van túl a női 3×3-as válogatott

MH/MTI
2023. augusztus 29. kedd. 11:57

A Maurice Lacroix Women’s Series elnevezésű kétnapos versenyen a hazaiak a litvánokat és a letteket verték a csoportkörben, a negyeddöntőben 18-16-ra legyőzték az osztrákokat, majd az elődöntőben 22-14-re kikaptak a későbbi bajnok azeri Neftchi együttesétől.

A viadalon szövetségi és „kereskedelmi” csapatok is indulhattak.

„Április vége óta dolgozunk együtt, az egész nyarat végigversenyeztük, úgyhogy nagy menetelést zártunk le Debrecenben” – nyilatkozta az MTI-nek Földi Attila.

„Mivel azonban a kluboknál már javában zajlik a felkészülés a következő idényre, mostanában kevesebbet találkozunk, gyakorlatilag csak a tornákon vagyunk együtt, úgyhogy bár maradt bennem hiányérzet, összességében elégedett vagyok a látottakkal a jövő heti Eb előtt. Köszönöm Medgyessy Dórának, hogy szülés után beszállt segíteni nekünk a júniusban megsérült Pusztai Petra helyére.”

A jövő keddtől csütörtökig tartó, 12 csapatos jeruzsálemi Európa-bajnokságon a magyarok a litvánokkal és a portugálokkal szerepelnek egy csoportban, Böröndy Vivien, Papp Dia, Bach Boglárka, Hegedűs Janka összeállításban.

Az Eb győztese és a legjobb, világranglista alapján ki nem jutott válogatott közvetlenül kvalifikálja magát a három olimpiai selejtezőtorna közül a másodikra, melyre júniusban kerül majd sor. A rangsorban jelenleg hetedik magyar együttes a helyezése alapján jó esélyekkel pályázik a kvalifikációs tornákon való szereplésre, a férfiaknál azonban már kevésbé kedvező a helyzet.

A Csirke Ferenc vezette gárda ugyanis jelentősen megfiatalított kerettel indult el a Nagytemplom előtti téren rendezett World Tour-viadalon, mivel az alapemberek közül Ivosev Tamás az Egyesült Államokban, Demeter Attila pedig Kínában légióskodik a nyáron.

A 130 ezer dollár összdíjazású debreceni tornán a magyarok két vereséggel zártak, és a 16 csapatos mezőny 12. helyén végeztek.

Mivel a válogatott a 33. a világranglistán, és idén már nem versenyez, csak akkor vehet részt a közvetlen olimpiai kvalifikációban, ha megrendezi a három selejtezőtorna közül valamelyiket. A cívisvárosban még nem ért véget a 3×3-as eseménysorozat, mivel szerdán kezdődik az U18-as világbajnokság, a 20-20 fiú és lány nemzeti csapat öt napon keresztül küzd egymással. Mindkét nemben ott lesz a mezőnyben a magyar válogatott is.

Debrecen az utóbbi években a kosárlabda egyik központjává lépett elő, és a nyáron U19-es férfi világbajnokságnak és egyetemi 3×3-as Eb-nek is otthont adott.

A város 2008 óta 32 kosaras világversenynek adott otthont, és a remek szervezőmunka elismeréseként a nemzetközi szövetség (FIBA) a múlt héten 2026-ig szerződést hosszabbított a várossal, így a hajdúsági vármegyeszékhely a következő években sem marad 3×3-as kosárlabda nélkül.

Írja a Magyar HÍrlap