Folytatódott a júniusban lebuktatott nemzetközi embercsempész-hálózat felgöngyölítése

MH/MTI
2023. augusztus 28. hétfő. 22:22

A DIICOT közleményéből kiderült: a bűnszövetkezet több sejtje működött azonos módszereket használva, a feladatokat egymás között leosztva Romániában. Ezek segítettek a migránsoknak illegálisan átlépni Románia déli határát (a szerb vagy bolgár határszakaszon), megszervezték ideiglenes elszállásolásukat Románia nyugati részén, valamint átszöktetésüket a román-magyar határon.

A bűnszövetkezet más tagjai Romániában legálisan tartózkodó, az országba vendégmunkásként érkezett külföldieket is toboroztak, azt ígérve nekik, hogy Németországba juttatják őket. A tavaly alakult hálózatot Németországból, Szerbiából és Törökországból irányították a bűnszövetkezet vezetői.

A romániai gyanúsítottak feladata az volt, hogy Temesváron és Aradon saját lakásukban vagy erre a célra bérelt szállásokon elbújtassák a migránsokat csoportokba gyűjtésük érdekében. Miután összegyűlt a megfelelő létszám, a zöld határon keresztül indították útnak a migránsokat Magyarország felé, vagy olyan hivatásos gépkocsivezetőket szerveztek be, akik a rakomány közé bújtatva próbálták átszöktetni a bevándorlókat a román-magyar határon.

A belföldi közlekedésnél az embercsempészek felvezető autókat használtak, amelyek figyelmeztették az esetleges rendőri jelenlétre a migránsokat szállító gépkocsivezetőket.

A hétfőn előállított hat gyanúsított közül ötöt a DIICOT bukaresti központjába visznek kihallgatásra, a hatodikat a rendőrség szervezett bűnözés elleni igazgatóságának temesvári munkacsoportja hallgatja ki.

Az ügy júniusban előállított 18 gyanúsítottja közül többet hatósági felügyelet alá, 10-et pedig már vád alá helyeztek – közölte a DIICOT.

A határrendészet szerint a hálózat most lebuktatott tagjainak négy „migránsszállítmányát” fogták el a Tornya-Battonya és a nagylaki határátkelőkön.
 

Írta a Magyar Hírlap