Vuelta a Espana: Kron szakaszsikerrel emlékezett Tijl De Deckerre

MH/MTI
2023. augusztus 27. vasárnap. 20:35

Vasárnap az eredeti tervek szerint a Mataró és Barcelona közötti 182 kilométeres táv várt a mezőnyre. A szombati csapatidőfutam végeredményére is hatást gyakorló jelentős eső miatt biztonsági okokból az összetett állást a cél előtt kilenc kilométerrel rögzítették. A Montjuic hegyet is érintő barcelonai pályán így a szakaszsikerért és a neutralizálás ellenére a hegytetőn és a célban is kiosztott időjóváírásokért zajlott a harc.

A piros trikós Lorenzo Milesi a procyclingstats adatai alapján 21 évesen és 160 naposan a 11. legfiatalabb éllovas a háromhetes körversenyek történetében, az U23-as olasz időfutam-világbajnok ráadásul újonc a háromheteseken, így első szakasza után kezdte meg az összetett éléről a második etapot.
   
A hajrához közelítve egy körforgalomban a háromszoros győztes szlovén Primoz Roglic, illetve a bit Geraint Thomas is földre került egy bukásban, ám felzárkóztak a mezőnyhöz. Később Milesi is esett, ő viszont már nem tudott visszaérni a bolyba, így elvesztette a piros trikót. A szökésből ketten, az olasz Andrea Piccolo és a spanyol Javier Romo tartottak ki, az összetett állás lemérésekor 23 másodperccel tekertek a mezőny előtt. A különbségnek köszönhetően a szintén Grand Tour-újonc Piccolo vette át a vezetést összetettben, a neutralizálási pont után az esélyesek az óvatosság jegyében hátramaradtak, így köztük nem változtak a szombaton kialakult különbségek, Valter is ebben a csoportban tekert.
   
Az etapelsőségért hajtók utolérték a kétfős szökevénycsoportot az emelkedőn, a mintegy 35 fős csoportból Andreas Kron tekert el jó ütemben még a csúcs előtt, az ereszkedésben pedig megőrizte előnyét. Pályafutása első szakaszikerét aratta háromhetes körversenyen az Olimpiai Stadion mellett, majd a két napja elhunyt csapattársára, Tijl De Deckerre emlékezett a Lotto Dstny bringása.

Eredmény (a Vuelta honlapja alapján):
2. szakasz, Mataró-Barcelona, 182 km:

1. Andreas Kron (dán, Lotto Dstny) 4:22:44 óra
2. Kaden Groves (ausztrál, Alpecin-Deceuninck) 7 másodperc hátrány
3. Andrea Vendrame (olasz, AG2R Citroën) azonos idővel
…73. Valter Attila (Jumbo-Visma) 6:22 perc hátrány

Az összetett élcsoportja:
1. Andrea Piccolo (olasz, EF Education-EasyPost) 4:27:23 óra
2. Javier Romo (spanyol, Astana Qazaqstan) 11 másodperc hátrány

Hétfőn a Súria és az andorrai Arinsal közötti 158,5 kilométeres táv és hegyi befutó vár a mezőnyre. A 78. Vuelta a Espana szeptember 17-én Madridban zárul.

Írja a Magyar HÍrlap