Massa: Nem a pénzért csinálom, az igazságért

Az idei esztendő egyik legbizarrabb története, hogy Felipe Massa jogászcsapatot verbuvált annak érdekében, hogy bebizonyítsa, hogy manipulálták a 2008-as világbajnokság kimenetelét, amelyet drámai módon, egyetlen ponttal veszített el Lewis Hamiltonnal szemben. Az ügy kiindulópontja Bernie Ecclestone egykori F1-vezér egyik nyilatkozata volt, amelyben arról beszélt, hogy Max Mosley FIA-elnökkel együtt már abban az évben tudomásuk volt a Renault szingapúri ütközésbotrányáról – bár nemrég Ecclestone azt állította, nem is emlékszik erre az interjúra –, amely közvetve a Ferrari bokszutcai kapkodásához és Massa nullázásához vezetett az ominózus versenyen.

A legfrissebb hírek arról szólnak, hogy a brazil exversenyző valóban elindítja a jogi lépéseket, csapatával már levelet is írtak az F1-nek és az FIA-nak – előbbi vezérigazgatója ironikus módon az a Stefano Domenicali, aki annak idején a Ferrari főnöke volt. A lapok elsősorban anyagi kompenzációról írtak, Massa azonban a Motorsport.com brazil kiadásának nyilatkozva leszögezte: nem a pénz vezérli, hanem az igazságérzete.

f1-massa-2008_1

„Világos, hogy csak akkor fogjuk ezt befejezni, ha olyan eredmény születik, amelyről azt gondoljuk, hogy korrekt a sport igazságossága szempontjából. Ezért döntöttünk úgy, hogy összeszedünk egy nagy és fontos jogi csapatot. A sportért csinálom: azért, hogy megmutassam, hogy a manipuláció nem része a sportunknak. Nem a pénzért csinálom, ha a sport igazságáért. Szóval bármit is írnak a pénzről, az teljesen téves. Nyilvánvalóan létezik kompenzáció, most például rengeteget költök az ügyre, de nyilvánvalóan nem azért csinálom.”

Massa azt is elmondta, hogy bizakodó az üggyel kapcsolatban: „Egyértelműen nagyon optimista vagyok. Teljesen világos most, hogy az alapján, ami azon a 2008-as szingapúri futamon történt, fel kellett volna függeszteni a versenyt, de nem ez történt. Senkit sem büntettek a végén, minden, ami történt, teljességgel elfogadhatatlan volt. Fontos, hogy mindenki pontosan értse, mi történt azon a futamon. És fontos, hogy az emberek értsék, hogy abban az évben a világbajnoki végeredményt befolyásolta az a verseny.”

A világbajnoki ezüstérmes pilóta arról is beszélt, hogy a 2008-as szingapúri események után megromlott a viszonya honfitársával, a szándékosan ütköző Nelson Piquet Jr.-ral, sőt még annak apjával, a háromszoros világbajnok Nelson Piquet-vel sem beszélnek. Massa ráadásul a szingapúri győzelmet ennek köszönhetően a Renault-val bezsebelő Fernando Alonsóról is azt állítja, hogy képben volt csapata terveivel:

„Beszéltem Alonsóval néhányszor, amikor csapattársak voltunk. Logikus, hogy Fernando azt állította, hogy nem az ő hibája volt, de mindig témát váltott. Sosem volt egy tiszta beszélgetésünk erről. Ha valaki nem akar világosan beszélni valamiről, akkor tudjuk, hogy talán mindenről tudott. Biztos vagyok benne, hogy tudta.”

Formula.hu

Tagged: