Floridában fegyveres ölt meg több fekete bőrű embert

MH/MTI
2023. augusztus 27. vasárnap. 8:29

T. K. Waters seriff szerint a faji indíték „teljesen egyértelmű”. Waters szerint a 20-as éveiben járó, fehér bőrű lövöldöző által hátrahagyott kiáltványok részletesen ismertették „gyűlöletének visszataszító ideológiáját”.

Szerinte a tettes egyik fegyverére horogkereszteket rajzoltak. Az elkövető egy félautomata ismétlőpuskával és egy pisztollyal volt felfegyverkezve – mondta a seriff, akinek tájékoztatása szerint két férfi és egy nő vesztette életét. „Tudjuk, hogy teljesen egyedül cselekedett” – tette hozzá a nyilatkozó.
   
A lövöldözés az Edward Waters Egyetem közelében történt, ahová hagyományosan fekete bőrű diákok járnak.  
   
Előzőleg az egyetem biztonsági tisztje észrevett egy „azonosítatlan” férfit az egyetemi könyvtár közelében, „távozásra szólította fel” – derült ki az intézmény közleményéből. A férfi, akiről később kiderült, hogy ő volt a fegyveres, „incidens nélkül” elhagyta a helyszínt.
   
Ron DeSantis floridai kormányzó, aki a 2024-es elnökválasztás republikánus jelöltségéért indul, „szörnyűségesnek” nevezte a bűncselekményt. „Ez teljesen elfogadhatatlan”. Hozzátette: „Ez a fickó inkább öngyilkos lett, minthogy (…) felelősséget vállaljon a tetteiért, így a gyáva utat választotta”.
   
A hétvégén több más lövöldözés is történt az országban. Korábban szombaton legalább hét ember került kórházba, miután a rendőrség szerint lövések dördültek egy karibi fesztiválon az északkeleti Bostonban.
   
Egy nappal korábban két nőt lőttek meg Chicagóban (az Egyesült Államok északi részén), miközben a White Sox baseball-csapat meccsén voltak.
   
Péntek este pedig Oklahomában (az ország középnyugati részén), egy amerikai középiskolai futballmérkőzésen, a pálya szélén kialakult vita során egy 16 éves fiatalt lelőttek, négy másikat pedig megsebesítettek – közölte a helyi rendőrség.  
   
Joe Biden amerikai elnököt tájékoztatták a jacksonville-i eseményekről és az elmúlt 24 órában történt más lövöldözésekről – közölte a Fehér Ház.

Írta a Magyar Hírlap