Vuelta a Espana: Valter Attiláék tizenegyedikek, fél másodperc döntött a nyitányon

MH/MTI
2023. augusztus 26. szombat. 22:55

A csapatok közül az elmúlt napokban – a közösségi média tanúsága szerint – többen a Forma-1-es Spanyol Nagydíjnak is otthont adó barcelonai autóversenypályán gyakorolták a versenynaptárban csak ritkán helyet kapó csapatidőfutamot. A 14,8 kilométeres távnak négyperces különbséggel vágtak neki az olimpiai kikötőből a sorok, a technikás, 18 darab 90 fokos kanyart tartalmazó útvonal érintette a katalán főváros több emblematikus helyszínét, eltekertek például a Sagrada Familia bazilika előtt is.

A nagy esélyesek közül a háromszoros győztes, idén a Giro d’Italián diadalmaskodó szlovén Primoz Roglicot és a Tour de France legutóbbi két kiírásának bajnokát, a dán Jonas Vingegaard-t soraiban tudó holland csapat röviddel 20 óra után, már sötétben kezdte meg az etapot, utána még három istálló rajtolt el, utolsóként a Soudal – Quick-Step a címvédő és friss időfutam-világbajnok belga Remco Evenepoellal.

Az egyre fokozódó eső miatt nedves, csúszós aszfalton óvatosan tempóztak a sorok, az Arkéa Samsicból a cél előtti utolsó kanyarkombinációban kerültek földre versenyzők, az Alpecin-Deceunincket két esés szedte darabokra, az Ineos Grenadiersnél pedig korán esett és megsérült a belga Laurens De Plus, míg a Jayco-AlUlából a hajrában a tavalyi Tour de Hongrie-n győztes ír Edward Dunbar került földre.

A másodikként elrajtolt dsm-firmenich jó időt és 50,743 kilométer/órás átlagot tekerve diadalmaskodott, a piros trikót az elsőként beérkező, U23-as időfutam-világbajnok Lorenzo Milesi veheti fel, az utolsók között elinduló Movistar már sötétben mindössze 55 századmásodperccel maradt le az első helyről. Valterék – a szakasz utáni nyilatkozatok alapján megosztó körülmények között – a biztonságra törekedve, 32 másodperces hátránnyal a 11. helyen értek be. Az összetett esélyesek csapatai közül az Ineos Grenadiers 20, az UAE 37, míg a Soudal – Quick-Step 6 másodpercet kapott.

Eredmény (a Vuelta honlapja alapján):
1. szakasz, Barcelona, 14,8 km, csapatidőfutam:
1. dsm-firmenich 17:30 perc
2. Movistar 0.55 másodperc hátrány
3. EF Education-EasyPost 6 mp h.
…11. Jumbo-Visma (VALTER ATTILA) 32 mp h.

Vasárnap a Mataró és Barcelona közötti 182 kilométeres táv megtétele vár a mezőnyre. A 78. Vuelta a Espana szeptember 17-én Madridban zárul.

Írja a Magyar HÍrlap