Érkezik az ausztrál nyár – már most figyelmeztetnek az erdőtüzek miatt

2023. augusztus 26., 14:00

Érkezik az ausztrál nyár - már most figyelmeztetnek az erdőtüzek miatt

A kialakuló erdőtüzek zöme, azaz mintegy 90%-a az emberi gondatlanságból származik idehaza. De ez nincsen másképpen a világ többi részén sem, vagyis a hatalmas és pusztító futótüzek is jórészt emberi tevékenység nyomán szabadulnak el. 

kép: Nicholas Moir-Sony World Photography Awards 20

A tüzek tekintetében minden évben előkerül Ausztrália, ahol a helyzet nem csak drámai méreteket ölt, hanem természetes is. Az ausztrál ökoszisztéma szerves szereplője a tűz, vagyis hozzátartozik a mindennapokhoz is, legalábbis a tavaszi – nyári időszakban. 

 

A léptéke azonban nagyon nem mindegy. A 2019-2020-as “fekete nyár” beleégett az ausztrál emberek és talán a világ elméjébe is. A kiterjedt pusztító erdőtüzek hatalmas károkat okoztak, rengeteg emberéletet és szinte felfoghatatlan számú állati áldozatot követeltek. A legkisebb kontinens vezetése pedig arra figyelmeztet, hogy az idei nyár még veszélyesebb lehet. 

kép: Sam Mooy-Getty Images

Ahogy nálunk lassan beköszönt az ősz, úgy Ausztráliában érkezik a tavasz. A növényzet azonban a szárazság hatására igen gyúlékony, és várhatóan ez a most következő időszakban csak fokozódni fog. Éppen ezért a lakosságot is arra kérik, készüljenek fel a tüzek jelentette veszélyekre, és a lehetőségekhez mérten a védekezésre is. 

kép: Andrew Merry-Getty Images

Képek: az ausztrál „fekete nyár”

lead kép: Andrew Merry-Getty Images

Írta a koponyeg.hu