Borzasztó körülmények között tartotta fogságban mozgásképtelen édesanyját

A rendőrök letartóztatták a 36 éves szendrői szerb férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy az idei évben egy lakásban tartotta fogva beteg és mozgásképtelen édesanyját (59), akinek testén emiatt súlyos sebek keletkeztek. Ugyanakkor a férfit azzal is gyanúsítják, hogy saját kiskorú gyerekeit – akik közül az egyik fogyatékkal élő – arra kényszerítette, hogy viseljék gondját nagymamájuknak, takarítsák az ürülékét. Emellett állítólag koldulásra is kényszerítette a gyerekeket.

A gyanú szerint a vádlott 2023 folyamán 59 éves édesanyját – aki már huzamosabb ideje beteg, mozgásképtelen volt, és nem volt képes ellátni magát – súlyos testhelyzetben hagyta magára, ami miatt jelentősen romlott egészségi állapota. Az asszony gyakorlatilag felügyelet nélkül volt, nem higiénikus körülmények között, egy lakhatásra alkalmatlan házrészben.

„A szendrői kórház sürgősségi osztályának bejelentését követően, miután az osztályra felvették a zavart elmeállapotú asszonyt, látható sérülésekkel a testén, az ügyész utasítására elvégzett helyszíneléskor megállapítást nyert, hogy a sértettnek látható nyílt sebei vannak, amelyek amiatt alakultak ki, hogy huzamosabb időn keresztül feküdt nem megfelelő körülmények között, egy törött ágyon, ami át volt itatódva ürülékkel és vizelettel” – közölte az ügyészség.

A közleményben hozzáteszik, hogy a vádlottat azzal is terhelik, hogy az említett időszakban a 9 éves fiát olyan túlzott munkára kényszerítette, ami nem felelt meg életkorának, és arra kötelezte, hogy a nagymamájának ételt készítsen. A fiúnak úgyanúgy kellett a 11 éves, fogyatékos nővérére is gondot viselnie.

„Takarítania kellett a nagymamája szobájából a székletet, aki nem tudott felkelni az ágyból, és szükségleteit nem tudta önállóan elvégezni, valamint más olyan munkákat is kellett végeznie, amelyek nem az életkorának megfelelők” – írta az ügyészség.

Az ügyész utasítására a férfit először letartóztatták, majd vizsgálati fogságba helyezték, mivel fennállt a gyanú, hogy amennyiben szabadlábon marad, befolyásolhatja az igazságszolgáltatást, befolyásolhatja a szemtanúkat, és rövid időn belül újra elkövetheti a bűncselekményt.

A szendrői férfi tette miatt akár öt év börtönbüntetést is kaphat.

Írta a Magyar Hírlap