Szalma László: Szurkolásban világbajnokok vagyunk

– Milyen nézőként a világbajnokság?

– Óriási! Csodálatos az új stadion, hibátlan a rendezés, fantasztikus a hangulat. És ez nemcsak a mi véleményünk. A külföldi edzők is dicsérik a világbajnokságot.

– Az időjárás viszont kegytelen. Negyven éve Helsinkiben jobb idő volt?

– Érdekes, erre már nem emlékszem. Arra viszont igen, hogy egy centivel maradtam le a dobogóról, mert az amerikai Mike Conley is 812 centit ugrott, de a második kísérlete jobb volt, így ő lett a borzérmes.

Szalma László szerint valóban csodás lett a világbajnokság

Szalma László szerint valóban csodás lett a világbajnokság

Fotó: MH/archivum

– Azzal az eredménnyel csütörtök este hetedik lehetett volna, az akkori győztes amerikai Carl Lewis pedig három centivel megelőzte volna a 852-vel első Miltiádisz Tentoglut.

– A budapesti világbajnokság mezőnyének átlaga viszont erősebb volt, mert a selejtezőben tizenketten értek el nyolc méteren felüli eredményt. A döntő pedig ritkán látható, izgalmas versenyt hozott. Hiába kezdett 850 centivel Tenoglu, Pinnock harmadik sorozatban szintén 850-nel átvette a vezetést, mert a második ugrása jobb volt. Az utolsó sorozatban azonban Tentoglu két centivel megelőzte, amire a jamaicai csak 838 centivel tudott válaszolni, így a görög nyerte a párbajt.

– Minek köszönhette Tentuglu újabb sikerét?

– Nagyon jó a technikája, nagyon gyors és pontosan építi fel az ugrásait. Remek versenyező az olimpián és most is az utolsó sorozatban nyerte meg a versenyt. Kiemelkedően szerepeltek a jamaicai távológrók, Pinnok mögött Tajay Gayle lett a harmadik, Carey McLeod pedig a negyedik. Már nemcsak a vágtaszámokban, hanem távolban is nagyon eredményesek.

– A magyar induló, az újonc Németh Mátyás 779 centivel tizenkilencedik lett.

– Németh fiatal versenyző, 22 éves, és első felnőtt világversenyén helytállt, hiszen beállította az egyéni legjobbját. A technikája még nem tökéletes, ha azon tud javítani, akkor nyolc méteren felüli ugró lehet.

– A női távolugrásban viszont nem javultak az eredmények, az első világbajnokságon négyen ugrottak hét méter felett, most viszont csak a győztes szerb Ivana Vuleta.

– Mások voltak akkor a körülmények. Most sokkal szigorúbb például a doppingellenőrzés. Vuletanak szurkoltam, aki éppen tíz éve nyerte az első érmét világbajnokságon, azóta 13 dobogós helyezése volt világversenyen, de most, harminchárom évesen jutott a csúcsra. Nagyon szimpatikus versenyző.

– A két magyar induló közül Bánhidi-Frakas Petra 637-tel 27., Lesti Diana 625-tal pedig 31. lett.

– Többet vártam tőlük, mert mindketten 670 centimére feletti eredményt értek el az idén. Míg a legtöbb magyar indulóra a hazai szurkolók biztatása nagyon pozitívan hatott, úgy látszik Leistiket ez nyomasztotta. Pedig itthon remek versenyezni, én is sok külföldi világversenyen indultam, de a legemlékezetesebb az 1982-es budapesti fedettpályás Európa-bajnokság volt, amelyen a közönség támogatásával nyertem. Mert szurkolásban világbajnokok vagyunk!

Írja a Magyar HÍrlap