Rekordmagasan a 0°C-os határvonal Svájcban

2023. augusztus 25., 11:00

Rekordmagasan a 0°C-os határvonal Svájcban

A hőhullám, mely a napokban is rendkívül magas hőmérsékleteket eredményezett szerte Európában egy új rekord megszületését is lehetővé tette. Igaz, lassan hozzászokunk, hogy szinte naponta dőlnek a rekordok. 

Ez a mostani azonban egy olyan érték trónfosztásáról szól, mely igen sok részletbe beleszól a környezetünkben. Svájcban egy meteorológiai léggömb segítségével igyekeztek meghatározni azt a vonalat, ahol a hőmérő higanyszála eléri a 0°C-ot, azaz ahonnan a fagy veszi át az uralmat. 

 

1991 és 2020 között ez a vonal átlagosan 2570 méteres magasságban volt, a nyári időszakokban 3000-4000 méter között mozgott, telente pedig 1000-2000 méteres határnál. Már tavaly is megdőlt a magassági rekord ezzel a vonallal kapcsolatban, idén pedig újfent át kell írni a nyilvántartást. 

A rekord jelenleg 5298 méteren áll, mely majd’ 100 méterrel magasabb, mint tavaly. A probléma ezzel az, hogy ez a vonal jelenti a határt a növényzet és a hó birodalma közt, és jelentősen beleszól a vízkörforgásba is – a vízzel pedig Európa egyre rosszabbul áll… 

képek és lead kép: shutterstock

Írta a koponyeg.hu