Luis Rubiales kijelentette, nem mond le a spanyol szövetség elnöki posztjáról

A spanyol szövetség jelenlegi elnöke, Luis Rubiales az RFEF mai közgyűlésén kijelentette, nem fog lemondani a posztjáról, hiába zajlik ellene jelenleg is boszorkányüldözés. 

 (Photo by Oscar J. Barroso / AFP7 via Getty Images)

Luis Rubiales nem volt hajlandó lemondani a Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) elnöki tisztségéről, hiába indított ellene vizsgálatot a FIFA. A szövetség első emberét a női világbajnokság döntőjén tanúsított magatartása miatt érték éles kritikák.

Rubialest felszólították, hogy mondjon le, miután nem sokkal a végső sípszó után, amikor Spanyolország vasárnap legyőzte Angliát a vb-döntőben, az elnök a díjátadó ünnepségen szájon csókolta a csatár Jenni Hermosót, majd az ünneplés közben az ágyékát fogdosta.

A FIFA csütörtökön fegyelmi eljárást indított a 46 éves Rubiales ellen, aki pénteken az RFEF rendkívüli közgyűlésén határozottan kijelentette, hogy boszorkányüldözés folyik ellene, és nem fog lemondani a posztjáról.

“Nem fogok lemondani, nem fogok lemondani, NEM fogok lemondani, NEM fogok lemondani, NEM fogok lemondani, NEM fogok lemondani”

– jelentette ki Rubiales a színpadon a RFEF ülésén.

“És még többet mondok: én is hatalmas nyomás alatt vagyok, nem csak ti. Rengeteg megjegyzés tettek rám. Azt mondták nekem, hogy a legjobb lenne, ha lemondanék, mert ha nem, akkor valószínűleg hétfőn valakinek eszébe jutna kirúgni, megtalálják rá a módját. De egy olyan országban vagyunk, ahol törvények uralkodnak, ahol kell, hogy legyen indíték, hogy valahonnan kirúgjanak. Én pedig azt mondom: mit is tettem? Egy puszi, ami közös megegyezés alapján született, elég ahhoz, hogy kirúgjanak engem?”

Hermoso viszont máshogy élte meg az eseményeket, a csókról pedig azt mondta:

“Igen, megtörtént, de nem tetszett”

– miközben csapattársaival nézte az öltözőben az esetről készült videót a vb-győzelmet követően.

“A csók, a puszi. Én is magyarázatot akarok adni”

– folytatta Rubiales.

“Természetesen, aki látta a videót, milliók a televízióban, a családom, a lányaim, láthatta, hogy éppen annyi vágy volt benne, mint amikor az egyik lányomnak adnék egy puszit. Ő is beleegyezett. Abban a pillanatban, amikor Jenni megérkezett, felálltam a földről, közel kerültem a testéhez, majdnem elestünk, és mondtam neki, hogy ne aggódjon. Erre ő azt mondta, hogy ‘elképesztő vagy’, én meg azt mondtam, hogy ‘kérsz egy puszit?’ Innen odáig jutottunk, hogy a játékos csak hallgat az esetről, majd egy olyan kijelentést tesz, amit nem egészen értek. Társadalmi merényletet hajtanak végre ellenem, megpróbálnak eltenni láb alól. Spanyolként el kell gondolkodnunk azon, hogy merre tartunk. Az elmúlt öt évben boszorkányüldözés zajlik ellenem. Már akkor megmondtam, amikor ide érkeztem: néhány befolyásos ember bosszankodni fog azon, hogy itt vagyok.

Rubialest a terem nagy része állva tapsolta, köztük a családja (kiemelte a lányait és az édesapját), Jorge Vilda a női nemzeti csapat szövetségi kapitánya és edzői stábja, a közgyűlés többi tagja, Luis de la Fuente spanyol férfi válogatott edzője és a média is.

Több spanyol játékos, mint David De Gea és Iker Casillas is ellenérzését fejezte ki a beszédével és a helyzettel kapcsolatban a közösségi médiában. A La Liga elnöke, Javier Tebas pedig egy közleményben elmondta, hogy “bár az, hogy áldozatnak állítja be magát, párszor már működött, tovább folytatni ezt a színjátékot viszont már egyszerűen csak nevetséges”.

Fociclub