Guatemalában őslakosok lemészárlásáért húsz év börtönre ítéltek egy volt katonatisztet

MH/MTI
2023. augusztus 25. péntek. 7:28
Frissítve: 2023. augusztus 25. 12:31

A guatemalavárosi bíróság tájékoztatása szerint a minimálisan kiszabható húsz év börtönbüntetést feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül szabták ki a 81 éves Juan Ovalle-ra.

Ovalle-t emberiesség elleni bűncselekmények miatt ítélték el.
   
A mészárlás 1982. július 29-én, Efrain Rios Montt államfő diktatúrája idején történt az észak-guatemalai Santa Cruz El Chol településnél lévő Rancho Bejucón. Katonák és járőrök bezárták a lakosok egy csoportját egy házba, majd felrobbantották azt. Mintegy 17 nyolchónapos és 17 éves kor közötti gyermek halt meg, továbbá 8, 20 és 52 év közötti felnőtt.
   
A júniusban kezdődött perben két volt katonatisztet és hat volt félkatonai tisztet felmentettek a vádak alól.
   
A 36 évig tartó guatemalai polgárháborúban kétszázezren haltak meg vagy tűntek el, az ENSZ szerint 93 százalékban az állami erők felelősek az áldozatok haláláért.
   
Efrain Rios Monttot 2013-ban 80 év börtönre ítélték az őslakos ixilek elleni népirtásért, de az ország alkotmánybírósága eljárási hibákra hivatkozva megsemmisítette az ítéletet, így Rios Montt csak tíz napot töltött börtönben. Indítottak ellene egy újabb pert, de az már nem végződött börtönbüntetéssel, a 91 éves tábornok rossz egészségi állapota miatt 2018-ban meghalt.

Írta a Magyar Hírlap