Kajak–kenu vb – Futamgyőzelemmel jutott tovább a Nádas, Kopasz kettős Nádas Bence és Kopasz Bálint reek hajrával győzött

MH/MTI
2023. augusztus 24. csütörtök. 10:24
Frissítve: 2023. augusztus 24. 10:45

A magyar duó – amelynek az első hat között kell zárnia ahhoz, hogy kvótát vagy kvótákat gyűjtsön Magyarországnak a jövő évi, párizsi játékokra – csütörtöki első pályáján már féltávnál az élen haladt, végül magabiztosan utasította maga mögé ellenfeleit. Előfutamos sikerével – hasonlóan a többi hajóhoz – a középfutamba került.

„Beültünk a hajóba Bálinttal, és előtörtek a tavalyi érzések. Jól mozogtunk együtt, hasonlóan építettük fel a pályát, mint korábban, és szerencsére a végén nem kellett megfeszülnünk. Szerintem sok energiát spóroltunk a következő napokra” – nyilatkozott a magyar újságíróknak Nádas Bence, aki pénteken a négyessel is harcba száll az olimpiai kvótáért.

Az 1000 egyesben olimpiai bajnok Kopasz Bálint emlékeztetett, hogy mindössze három hetet tudtak együtt készülni a vb-re, ezzel együtt nagyon jónak érzi a formájukat.

„Remélhetőleg a középfutamban még jobbak leszünk. Egyelőre szerényen annyit mondok, hogy az egy-hatot célozzuk meg, de ha a döntő napján kijön egy jó forma, akkor nem kizárt a dobogó sem” – fogalmazott a győriek versenyzője.

Nádasékat megelőzően a kajakos Lucz Anna és a kenus Balla Virág is megkezdte szereplését 200, illetve 500 méter egyesben, ezek a számok nem szerepelnek az ötkarikás játékok műsorán.

A tavalyi vb-n bronzérmes Lucz harmadik lett első pályáján a lengyel és kanadai riválisa mögött, de mivel egyenes ágon nem lehetett döntőbe jutni, ellenfeleihez hasonlóan a középfutamban folytathatja. A 200-on párizsi kvótáért küzdő Ballának a hosszabb távon lett volna lehetősége kihagyni a második fordulót, ehhez az első három között kellett volna zárnia, ám ötödikként ért célba, így ő is a középfutamból harcolhatja ki a legjobb kilenc közé kerülést.

A második versenynap délelőttjén további öt számban – köztük két olimpiaiban – lesznek érdekeltek a magyarok: a kvótára hajtó Korisánszky Dávid, Fekete Ádám duó a C–2, a Fojt Sára, Pupp Noémi kettős a K-2 500 méter előfutamában száll vízre és a Bragato Giada, Csorba Zsófia, Opavszky Réka, Nagy Bianka összeállítású kenunégyes, továbbá a Takács Kincső, Hajdu Jonatán és a Lucz, Opavszky Márk vegyes páros is megkezdi szereplését fél kilométeren.

A most rajtolt számok mindegyikében szombaton rendezik a középfutamokat és vasárnap a döntőket.

Írja a Magyar HÍrlap