Atlétikai vb – Maria Perez duplázott gyaloglásban, Madarász 16., Récsei 22. 35 kilométeren A Hősök terei rajt után még együtt a mezőny

MH/MTI
2023. augusztus 24. csütörtök. 11:03
Frissítve: 2023. augusztus 24. 11:11

A nőknél 46-an kezdték meg a versenyt, amely a Hősök teréről indult. A mezőny az Andrássy úton és a Hősök terén kialakított, két kilométeres körön gyalogolt, a kordonok mellett szép számú nézősereg biztatta a versenyzőket, a jó hangulatról pedig egy folyamatosan mozgó fúvós zenekar gondoskodott.

Az időjárás a 7 órai rajt idején még elviselhető volt, később azonban gyorsan emelkedett a hőmérséklet, és 8 óra után a napon már komoly hőség nehezítette a sportolók dolgát.

A versenyt a legjobbak nagy iramban kezdték, így a mezőny hamar szétszakadt, és az élboly is folyamatosan fogyatkozott. Tíz kilométernél már csak öten maradtak elöl, 20 km-nél már csak ketten, majd a következő ezer méter közben Perez a perui Kimberly Garcia Leont is lerázta magáról, a folytatásban pedig nem hagyott kétséget afelől, hogy ő fog diadalmaskodni. A spanyol gyalogló több mint 14 km-en keresztül óriási iramot diktált, végül 2:38:40 órás vb-csúccsal diadalmaskodott, a második a peruit pedig több mint két perccel győzte le.

A magyarok közül az idén komoly egészségi problémákkal küszködő Madarász Viktória – aki 20 km-en 35. lett – jól felépített versennyel a 16. helyen ért célba, míg Récsei szintén jól megoldotta saját versenyét, amelynek 22. hely lett a jutalma.

„Próbáltam csak élvezni és nagyon könnyen menni, mert tudtam, hogy az utolsó egy-másfél órában ki fog sütni a nap és a végére tartalékolni kell, hogy frissebb maradjak. A végén próbáltam összeszedni azokat a versenyzőket, akik jobban kezdtek vagy a meleg jobban megfogta őket és ez sikerült, úgyhogy nagyon elégedett vagyok” – mondta az MTI-nek Madarász Viktória, majd Récsei Rita hasonlóan jókedvűen értékelt.

„Nagyon jó élmény volt, nagyon vártam a hazai világbajnokságot, és az eredménynek is hihetetlenül örülök, mert nem gondoltam, hogy bekerülök az első harmincba” – fogalmazott.
    Eredmények:
    női 35 km gyaloglás, világbajnok:
  

  • 1. Maria Perez (Spanyolország) 2:38:40 óra
  • 2. Kimberly Garcia Leon (Peru) 2:40:52
  • 3. Antigoni Ntriszmpioti (Görögország) 2:43:22
  • …16. Madarász Viktória 2:53:30
  • …22. Récsei Rita 2:59:37

Írja a Magyar HÍrlap