Láthatatlanná teszik a telefonálás nélkülözhetetlen eszközét

Ezerrel pörögnek az építkezések és a fejlesztések Szaúd-Arábiában, vannak, amelyek jobban haladnak, mások kevésbé. A grandiózus projektek többségéből persze csak ők profitálnak majd, menet közben azonban születnek olyan innovációk, amelyeket akár az egész világ felhasználhatna – írja a firstclass.hu.

Ez a helyzet a Red Sea Global névre hallgató gigaberuházással is. A projekt célja alapvetően egy, a Vörös-tengeren fekvő álomszigetvilág kialakítása, maga a megtestesült földi paradicsom valós kivitelezése lenne futurisztikus, vízen lebegő luxushotelekkel, természetesen irdatlan sok pénzből.

A kivitelezés kapcsán rögtön felmerülhet a kérdés: hogyan kommunikálnak majd az ott lévő emberek a külvilággal? Erre a választ az 5G-hálózat adja, melyet egy helyi szolgáltató, a Zain épít ki. Persze az furán nézne ki, ha a jövőbe mutató minivilág hagyományos módszerekkel fedné le a területet – ebben az esetben nem is ez a helyzet: itt épül meg a világ első megújuló energiaforrások segítségével működő 5G-hálózata.

Mindehhez abból a 28 ezer négyzetkilométeren (ez több, mint Magyarország negyede!) elterülő 760 ezer napelemtáblából nyerik majd a kraftot, ami a szigetcsoport teljes áramellátásáért felel majd.

Remek dolog ez is, az pedig csak hab a tortán, hogy a vizuális környezetszennyezés mértékét is szinte nullára zsugorítják azzal, hogy az átjátszóállomásokat és adótornyokat annyira természetessé varázsolják, amennyire csak lehet.

A Red Sea Global által közölt képeken ugyan közelről fel lehet fedezni például, hogy nem igazi sziklát látunk, távolról azonban tökéletesen illik a tájba a kőszerű építmény, mely a technikát rejti.

Távolról tökéletesen illik a tájba a kőszerű építmény, mely a technikát rejti.

Távolról tökéletesen illik a tájba a kőszerű építmény, mely a technikát rejti

Fotó: Red Sea Global