Kajak-kenu vb – Csipes Tamara: A mostanit visszatérő évnek terveztem Csipes Tamara

MH/MTI
2023. augusztus 23. szerda. 19:36

A kétszeres olimpiai bajnok Csipes a négyes előfutama után néhány órával szállt újra vízre, ezúttal nem okozott neki gondot megelőzni az ellenfeleket, körülbelül egy hajóval előbb érkezett a célba, mint a többiek.

„Ilyennek terveztem ezt a futamot. A négyes nem esett jól, és ezért azt szerettem volna, hogy ez viszont jól essen, de persze úgy, hogy elöl érek be. Az elejét megnyomtam, az első 150 métert döntős erővel teljesítettem, utána aztán egyre jobban kiengedtem. Mentálisan és fizikálisan is sokkal jobban érzem magam, mint májusban-júniusban. Edzésen nagyon jó időket megyek, ami jó kiindulási alap” – értékelt a parton a Honvéd 33 éves klasszisa megemlítve, hogy először versenyez Duisburgban, ahol hasonlóan érzi magát és a víz is hasonló, mint Szolnokon, ahol a vb-re készültek.

A tavalyi szezont kihagyó Csipes egyesben ezüstérmes lett Lisa Carrington mögött Tokióban, s miközben nyilatkozott, most is fél szemmel figyelte új-zélandi riválisa előfutamát.

„Most azért nem érzem ugyanolyan állapotban magam, mint az olimpia előtt, van még rajtam súlyfelesleg. De ezzel most nem foglalkozom, idén még nem akartam mindent vérre menően csinálni, a mostanit alapvetően egy visszatérő évnek terveztem. Lisa jelenleg a top versenyző, ő az olimpiai bajnok és a vb-címvédő, nekem az a mérce, hogy hozzá képest hol tartok most. A vele való csatából sokat meg fogok tudni” – mondta az MTI-nek a magyar kajakos.

A Bragato Giada, Nagy Bianka kenus duó is olimpiai kvótára hajt Németországban, ehhez a legjobb nyolc között kell zárnia. Első pályájukon másodikak lettek a kanadaiak mögött, ahogy elmondták, próbálnak takarékoskodni az erejükkel.

„Az előfutamban kár lett volna kihozni magunkból a maximumot, főleg úgy, hogy a hét során öt futamunk lesz a négyessel együtt. Ezért tartalékolnunk kell, mert nem vagyunk hozzászokva ahhoz, hogy ilyen sokszor kell vízre szállnunk. Próbálunk minimális energiabefektetéssel bejutni a döntőbe, ott pedig megyünk majd egy maximumot” – mondta az MTI-nek Nagy Bianka.

Csipeshez és a kenu pároshoz hasonlóan a futamgyőzelemmel debütáló Birkás Balázs és a második hellyel bemutatkozó Kollár Kristóf, Fejes Dániel kenu kettes (1000 m) is csütörtökön folytatja szereplését a középfutamban, majd ezeknek a számoknak a döntőit szombaton rendezik.

A délutáni programban magyar részről még a Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás páros (K-2 1000 m), Kisbán Zsófia (C-1 1000 m), Rendessy Eszter (K-1 1000 m), Adolf Balázs (C-1 1000 m) és Varga Ádám (K-1 1000 m) lesz érdekelt, utóbbi két versenyző olimpiai kvótáért is küzd Duisburgban.

Írja a Magyar HÍrlap