Erős vára a magyar atlétikának a Dobó SE A bronzérmes Halász Bence a férfi kalapácsvetés döntője után a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban

– Huszonnégy éve 79,05 méterrel ezüstérmet nyert a világbajnokságon, s ezzel az eredménnyel most hatodik lett volna. Versenyzőként vagy edzőként nehezebb a kalapácsvetés?

– Egyértelműen edzőként. Mert a lelátón az edző tehetetlen. Főleg az elején annyira izgultam, hogy szinte megállt a szívem. Aztán amikor 2008-ban Pars Krisztián olimpia bajnok lett, kissé lehiggadtam. Jó is ha a versenyző látja, hogy az edzője nyugodt, mert ez rá is jó hatással lehet.

– A kalapácsvetés vasárnapi döntője sem volt izgalommentes.

– Hát nem, mert hiába kezdett Bence remekül, 80 méteren felüli dobással, harmadikra pedig 81,02 méteres egyéni csúcsot javított, szóltak, hogy mindét dobása óvás alatt van. Képzelheti, mit éreztem, hiszen előfordulhatott volna, hogy eredmény nélkül kiejtik. Aztán kiderült, hogy az első dobása szabályos volt, a harmadikat viszont elvették, mert a cipője érintette a dobókör szegélyét. Azért nem óvtunk vissza, mert kiderült, hogy ha érvényes az a dobás, akkor is harmadik lett volna.

– A lengyelek nem először óvták meg Halász dobását. Korábban, ez nem volt szokás. Ennyire ellenséges a hangulat?

– Korábban arra nem volt lehetőség, hogy a riválisok visszanézzék ellenfelük dobásait. Most viszont óriási a harc minden helyezésért, ezért például a lengyeleknél külön szakember van arra, hogy a dobások pontosságát figyelje. Ma már nincs sportbarátság, csak kíméletlen küzdelem.

– Meglepte, hogy az esélyesek előtt a 21 éves kanadai újonc, Ethan Katzberg nyert 81,25 méteres egyén rekorddal?

– A fiatal versenyző mindenféle nyomás nélkül versenyezhetett, a selejtezőben, majd a döntőben is kanadai csúcsot javított. Fizikálisan nem olyan erős ugyan, mint például a 130 kilós lengyel Nowicki, de 198 centi magas, s nagyon hosszú karjai vannak, amely a kalapvetésben a kerületi sebesség miatt előnyös. Emellett nagyon gyors is. Még fogunk róla hallani…

– A 26 éves Halász Bence három világbajnokságon is bizonyította, hogy a világ szűk élmezőnyébe tartozik. Mennyit fejlődhet még?

– Bence még nem érte el a csúcsformáját, egy kalapácsvető 32-33 éves korára érhet be. Tisztában vagyunk azzal, hogy miben kell javulnia.

– Az eddig tizenöt magyar világbajnoki éremből hetet a Dobó SE versenyzői szereztek. Mi az évtizedek óta tartó sikersorozatuk titka?

– A tizenöt érmesünkből tíz apám, Németh Pál tanítványa volt, hiszen Horváth Attila, Annus Adrián és Fazekas Norbert is nála lett válogatott dobó. Az ő következetes, szorgalmas, fanatikus edzői munkájának a folytatói vagyunk. Természetes lépést kell tartani a fejlődéssel, törekedni kell a minél hatékonyabb edzésmódszerekre. De Németh Pál rakta le ennek a kis egyesületnek alapjait, s vezetésével az ország egyik legeredményesebb klubja lett.

– És marad is? Vannak Halász Bencének társai, és lesznek utódjai a Dobó SE-ben?

– Két fiatalabb klubtársa, Rába Dániel és Varga Donát már a világbajnokságon is bemutatkozott, nekik még bele kell erősödniük a nemzetközi mezőnybe. Több olyan utánpótláskorú dobónk van, akik korosztályukban sikeresek. De korai még az utódlásról beszélni, hiszen Bence is fiatal, még sok évig gyarapíthatja az éremgyűjteményét.

A magyar vb-érmesek:
1991, Tokió: 2. Bagyula István (rúdugrás), 3. Horváth Attila (diszkosz)  
1993, Stuttgart: 3. Gécsek Tibor (kalapács, Dobó SE)
1995, Göteborg: 3. Gécsek Tibor, 3. Ináncsi Rita (hétpróba)
1999, Sevilla: 2. Németh Zsolt (kalapács. Dobó SE)
2003, Párizs: 2. Annus Adrián (kalapács), 2. Fazekas Róbert (diszkosz)  
2005, Helsinki: 3. Zsivoczky Attila (tízpróba)
2011, Tegu: 2. Pars Krisztián (kalapács, Dobó SE)
2013, Moszkva: 2. Pars Krisztián
2017, London: 2. Márton Anita (súlylökés), 3. Baji Balázs (110 m gát)
2019, Doha: 3. Halász Bence (kalapács. Dobó SE)

2023, Budapest: Halász Bence

Írja a Magyar HÍrlap