Atlétikai vb – Kozák elődöntős, Kerekes és Tóth búcsúzott Kozák Luca a 100 méter gát előfutamában

MH/MTI
2023. augusztus 22. kedd. 19:26
Frissítve: 2023. augusztus 22. 19:30

A férfi kalapácsvetés mellett ez a szám volt az, amelyben a maximális számú három magyar versenyző indult. Közülük Kerekes Gréta mutatkozott be elsőként, aki az első futamban kapott helyet. Az öt előfutamból az első négy helyezettek mellett a további négy legjobb idő tulajdonosa folytathatja szereplését a szerdai elődöntőben. A 2019-es Európa Játékokon harmadik Kerekes idén érte el 12.92 másodperces egyéni csúcsát, amely azonban a leggyengébb volt futamában. A debreceni sprinternek egy vetélytársát sikerült megelőznie, 13.09-cel hetedikként ért célba, így kiesett.

Kerekes után következett az Eb-ezüstérmes Kozák Luca, aki egyértelműen a továbbjutás reményében állt rajthoz. Futamában kapott helyet a dohai világbajnok amerikai Nia Ali és a lengyel Pia Skrzyszowska, aki tavaly Kozák előtt szerezte meg Münchenben az Eb-aranyat. A két esélyes, valamint Kozák és a dél-afrikai Marione Fourie féltávtól ellépett a többiektől, innentől nem volt kérdés, hogy ők jutnak tovább helyezéssel. Kozák negyedikként 12.71 mp-cel, idei legjobbjával biztosította helyét az elődöntőben.

Az U20-as vb-n és az idei U23-as Eb-n egyformán bronzérmes Tóth Anna számára a megmérettetés volt a cél az elit vb-mezőnyben. A 19 éves tehetség nem kapta el a legjobban a rajtot, de a táv felétől jól jött fel, és három ellenfelét is maga mögé utasította, 12.95 mp-es idejével pedig mehetett a Q szobába, ahol az idővel továbbjutásra esélyesek várakoznak. A következő futamban azonban eldőlt, hogy búcsúzott.

Írja a Magyar HÍrlap