Vuelta a España – Valter Attila: Célom, hogy a világ egyik legjobb segítője legyek Jumbo-Visma csapata

MH/MTI
2023. augusztus 21. hétfő. 14:55

A magyar bajnok Valter hétfői közleményében jelezte: az első dolog, ami eszébe jutott a vasárnapi kerethirdetés kapcsán, hogy óriási megtiszteltetés egy ilyen sorral indulni az első Vueltáján.

Hálás vagyok mindazért a csapatomnak, amit értem tettek idén és hogy megszavazták nekem a bizalmat egy ilyen fontos versenyen. Idén a Girót és a Tourt is megnyertük, így teher nélkül érkezünk majd az első szakaszra, Barcelonába.

„Hihetetlen, hogy tagja lehetek egy olyan alakulatnak, amelynek esélye lehet megnyerni mindhárom háromhetest egy éven belül” – fogalmazott.

Hozzátette: „A célom az idei Vueltán, hogy a világ egyik legjobb segítője legyek a Jumbo két kapitányának, hegyen, völgyön és mindenhol. Készen állok mentálisan és fizikálisan is karrierem eddigi legnagyobb kihívására!”

A holland csapat azzal a céllal vág neki a szeptember 17-én záruló viadalnak, hogy egy naptári évben megnyerje mindhárom háromhetes körversenyt, ez korábban még egyik istállónak sem sikerült. A Giro d’Italián a szlovén Primoz Roglic, a Tour de France-on a dán Jonas Vingegaard nyert, ezúttal ők ketten együtt lesznek a csapat kapitányai: Roglic 2019 és 2021 között sorozatban háromszor megnyerte a spanyol körversenyt – az idei Giro előtt –, Vingegaard pedig kétszeres Tour-győztesként várja a barcelonai rajtot. A segítőik között lesz Valter mellett az amerikai Sepp Kuss, a holland Dylan van Baarle, Wilco Kelderman és Robert Gesink, illetve a szlovén Jan Tratnik.

A 25 esztendős, mezőnyversenyben és időfutamban egyformán magyar bajnok Valter pályafutása negyedik Grand Tour-versenyére készül: a Girón 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben indult, két éve három napig viselte az összetett éllovasát illető rózsaszín trikót is, tavaly pedig közel állt a szakaszgyőzelemhez azzal, hogy negyedik lett szökésből a 19. etapon.

A Vuelta mezőnyében második magyar versenyzőként lesz ott: Bodrogi László 2004-ben, 2006-ban és 2007-ben szerepelt a spanyolországi viadalon.

Írja a Magyar HÍrlap