Elődöntőt futhat Takács Boglárka 100 méteren a világbajnokságon Takács Boglárka a női 100 méteres síkfutás selejtezőjében

Korán keltek a világ legjobb női gyaloglói, akik már reggel negyed nyolckor elrajtoltak a Hősök teréről. Szerencsére, mert így elkerülték a rekkenő hőséget. A férfiak versenyéhez hasonlóan ezúttal is spanyol siker született: María Pérez 1:26:51 órás eredménnyel nyert, a második ausztrál Jemima Montagót 25 másodperccel megelőzve. A bronzérmet az olaszok olimpiai bajnoka, Antonella Palmisano szerezte meg.

A női 20 kilométeres gyaloglás győztese, a spanyol María Peréz

A női 20 kilométeres gyaloglás győztese, a spanyol María Pérez kitörő öröme a célban

Fotó: MH/Purger Tamás

A 48 fős mezőnyben Oláh Barbara a 34., Madarász Viktória pedig a 35. lett. A két magyar helyezése is csalódás volt ugyan, de az még nagyobb, hogy majdnem tíz perccel maradtak el a győztestől. Ennek ellenére nem voltak elkeseredve.

„Szerencsére egészen hamar túl tudtam lépni a holtpontokon – mondta az MTI-nek Oláh Barbara – Elégedett vagyok a teljesítményemmel, mert nemrég részleges szakadás volt a combizmomban, emiatt egy hétig nem nagyon tudtam gyalogolni. Amit sajnálok, mert jól mentek az edzések, de ez most így jött ki, megyünk tovább” – fogalmazott a hatszoros magyar bajnok.
Madarász is elégedetten nyilatkozott, de elmondása szerint a verseny közben többször eszébe jutott, hogy nemsokára újra rajthoz áll. „Egy-egy nehezebb résznél bevillant, hogy a csütörtöki 35 kilométer még jobban fájni. Akkor egy nagyon óvatos kezdést kell majd alkalmaznom, főleg az után, hogy 20 kilométer már a lábamban van, de nincsen semmilyen elvárásom magammal szemben. A tavalyi Eb-bronzot és az időeredményt is el kell engednem, és talán ez a legnehezebb, hogy nem tudom azt hozni, ami bennem lett volna, mert a háttér és a körülmények is rosszabbak, mint tavaly, ezért csak élvezni szeretném ezt a részét” – nyilatkozta Madarász.

A rekkenő hőség ellenére már délelőtt majdnem telt ház, és forró hangulat volt a Nemzeti Atlétikai Központban. A sok ezer hazai néző magyar sikereknek is örülhetett. A férfi 400 méter első előfutamában Molnár Attila az országos rekordját megjavítva, 44.84 mp-es eredménnyel hamadikként ért célba, s így bejutott a hétfői elődöntőbe.

„A vb előtt egy nappal országos csúcsot vártam magamtól, aztán a váltó után tisztes helytállást, végül lett belőle egy újabb rekord. A közönség biztatását muszáj volt meghálálni. Eddig mindkét futásom a vártnál jobban sikerült. Nagyon a határán vagyok annak, amit tudok, de az elődöntőben nagyon szeretnék egy újabb országos csúcsot futni” – mondta Molnár, aki hétfőn 19.33 órakor kezdődő elődöntőben áll legközelebb rajthoz.

Hatalmas biztatás kapott Takács Boglárka is a 100 méter előfutamában. A Honvéd vágtázója remek rajt után nagyon bátran bekezdett és a táv végét is bírta, s így elefántcsontparti Marie-Josée Ta Lou (11.08 mp) és a jamaicai Shashalee Forbes (11.12) mögött 11.18 másodperccel harmadikként ért célba, s így bejutott a hétfői elődöntőbe.

„Csodás volt ilyen fantasztikus közönség előtt futni, de nagy felelősség is. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült az elődöntőbe jutás. Mivel az este lesz, jobb eredményt is elérhetek” – mondta a Honvéd vágtázója, aki hat századdal maradt el az országos rekordjától.

A női 400 méter előfutamában Rapai Fanni egyéni csúcsán majdnem hat tizedmásodpercet javítva 52.73 másodperccel futamában hetedik helyen végzett, így nem jutott elődöntőbe. „Nagyon boldog vagyok és elégedett. A terv az volt, hogy megjavítom, de legalább megközelítem az egyéni csúcsomat, örülök, hogy így sikerült ez a futás” – nyilatkozta Rapai.

Egyéni rekordnak örülhetett Bánóczy Árpád is a férfi 400 m gát előfutamában. A 20 éves tehetség 50.79-es legjobbját 50.31 másodperce javította, de futamában csak nyolcadik lett, így kiesett. „Olyan eredményt tudtam most elérni, ami biztosan meghozza az önbizalmat, a kedvet ahhoz, hogy a jövő évre kőkeményen beleálljak a felkészülésbe annak érdekében, hogy kijussak a párizsi olimpiára. A gátvételi technikámon rengeteget lehet és kell javítani. Csak azzal legalább fél másodpercet nyerhetek” – nyilatkozta a Vasas atlétája.

Bánóczy Árpád a férfi 400 méteres gátfutás selejtezőjében

Bánóczy Árpád a férfi 400 méteres gátfutás selejtezőjében

Fotó: MH/Purger Tamás

Elmaradt a várakozástól a magasugró Török Gergely, aki két hete az egyetemi világjátékokon 220 centiméterrel bronzérmet szerzett. Most 214 centimétert elsőre átugrotta, a 218-on azonban háromszor is rontott és búcsúzott.

A jól sikerült távolugrás (630 centi) után a hétpróbázó Krizsán Xénia gerelyhajításban 51,23 méterrel 884 pontot szerzett, s így az utolsó szám, a 800 méter előtt felzárkózott a hetedik helyre.  Nemes Rita 629 centit ugrott távolban, gerelyhajításban 44,68 méterrel idei legjobbját érte el, s hat helyezést javítva a 11. helyen várja a 800 métert.

Írja a Magyar HÍrlap