Atlétikai vb – Coe: Budapest igazi vb-város Sebastian Coe

MH/MTI
2023. augusztus 18. péntek. 18:24

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, egy hete érkezett meg a magyar fővárosba, ahol azóta találkozott a főpolgármesterrel és a köztársasági elnökkel. Úgy vélte, a reptértől beutazva az egész városon látható, hogy közeleg a vb-rajt. Kiemelte, a vb-koordinálásában a legjobb helyi szervezőbizottsággal dolgozott együtt. Hangsúlyozta, hogy 40 éve rendezték az első szabadtéri világbajnokságot, amelyen 150 ország vett részt, most pedig több mint 200 országból érkeznek versenyzők. Egyben jelezte, a budapesti az első vb, amelyet a WA új, fenntarthatósági stratégiájának jegyében szerveznek és bonyolítanak le, mivel felmérésük szerint az atléták 75-80 százalékának fontos a környezetvédelem.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár történelminek nevezte, hogy Budapest adhat otthont a világ harmadik legnagyobb sporteseményének. A vb kormánybiztosa Usain Boltot idézte, aki azt mondta, akarni kell a sikert, és jelezte, a szervezőbizottság is ennek jegyében tevékenykedett. Kiemelte, a magyarok büszkék lehetnek a világbajnokság megrendezésére, amely nagy lehetőség a magyar sport számára. Hozzátette, a nézők szuperhősöket láthatnak majd az új Nemzeti Atlétikai Központban, amely a vb után nemcsak a magyar atlétika otthona lesz, hanem a szabadidősportot is szolgálja.

Németh Balázs, a vb-t szervező Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója elmondta, arra törekedtek, hogy minél több élményt adjanak a nézőknek. Ennek jegyében két szurkolói zóna jött létre, egy a belvárosban, egy pedig a stadionnál. A vb-k történetében először létrehozták a medálplázát, amely a stadionon kívül helyezkedik el, és az éremátadás mellett különféle programok várják itt a szurkolókat. Szintén a nézők szórakoztatását szolgálja Youhuu, a rackajuh, amelyet a világ legjobb kabalaállatának nevezett. Emlékeztetett rá, hogy a Nemzeti Atlétikai Stadion építésével egy rozsdaövezetet sikerült felszámolni. Hangsúlyozta, 106 országból vásároltak jegyet a vb-re.

A vb-t szombattól jövő vasárnapig a Nemzeti Atlétikai Központban rendezik, az utcai futó- és gyaloglóversenyeknél pedig a Hősök terén lesz a rajt és a cél.

Írja a Magyar HÍrlap