„A mai F1-esek mind jobbak” – Hakkinen

Mika Hakkinen az ezredforduló kiemelkedő Formula-1-es versenyzője volt, Michael Schumacher őt tekintette karrierje legnagyobb ellenfelének, akivel 1998-ig 2001-ig gyakorlatilag minden évben összecsaptak a világbajnoki címért, amelyet kétszer el is hódított a McLarennel a ferraris rivális elől.

A legendás finn most arról beszélt a Motorsport.com francia kiadásának, hogy a jelenlegi F1-es pilóták mind jobbak bizonyos szempontból, mint ő valaha is volt a karrierje során:

f1-hakkinen

„Ha visszatekintek a pályafutásomra és megnézem a következő generációkat, akik megérkeztek az F1-be, ők mind jobb versenyzők, mint én voltam. Sokkal nagyobb a tudásuk. Azt mondanám, hogy a tehetség valószínűleg egyforma, de van mindaz, ami körülveszi az F1-be érkező pilótákat: jobban dolgoznak, felkészültebbek, profibbak. A tudomány jobban a rendelkezésükre áll, hogy jobbá váljanak” – magyarázta Hakkinen.

Hakkinen arról is beszélt a lapnak, hogy manapság egyre jobban az adott versenyzőhöz fejlesztik és állítják be az autókat – mindezt annak kapcsán mondta el, hogy nekiszegezték a kérdést, hogy szerinte ki tudná legyőzni Max Verstappent az RB19-es volánjánál:

„Nagyon nehéz megválaszolni ezt a kérdést, egyszerűen azért, mert amikor én versenyeztem, az emberek azon gondolkodtam, hogy mi történne például, ha ugyanabban a csapatban szerepelnék, mint Michael Schumacher. Ezeket a Formula-1-es autókat egy pilótára tervezik. Max esetén is ez egy személyre szabott autó. Ahogy a kormányt fordítja… szinte mindent rá szabtak.”

„Szóval ha egy versenyzőt beraksz ebbe a csapatba és ebbe az autóba, ő más vezetési stílussal fog rendelkezni. Lehet, hogy nem fog működni. Annak a pilótának egy másik csapatban kell versenyeznie, ahol magára fejlesztheti az autót, ami passzolhat hozzá. Sok remek versenyző van…”

„Lewis nyilvánvalóan egy nagyszerű világbajnok, aki fantasztikus munkát végzett az évek során. George Russell kétségkívül egy hihetetlen, keményen dolgozó fiatal pilóta. Lando Norris, Oscar Piastri… azt mondanám, ők most kifejezetten érdekesek, mert egymás ellen harcolnak, a határon mennek. Ez egy roppant érdekes párosítás lehet. De hogy konkrétan megválaszoljam a kérdést: nem tudom!”

Formula.hu

Tagged: