Sajtó: Rajtbüntetést kap Belgiumban Verstappen

Az 1-es rajtszámú Red Bullba az ötödik sebességváltót szereli a csapat a Belga Nagydíjra, ezzel a kétszeres világbajnok átlépi a szezon során megengedett mennyiséget (négyet), és az ezért járó automatikus öt rajthelyes hátrasorolást kell letöltenie a futamon – írja a Racingnews365 a holland sajtóra hivatkozva.

Ez azt jelenti, hogy Verstappen legfeljebb a hatodik rajtkockából startolhat vasárnap, hiába nyeri meg a pénteki időmérő edzést. A helyzet ismerős a hollandnak, hiszen 2022-ben motorcsere miatt csak a 14. helyről indulhatott, ennek ellenére a 12. körben már vezetett és magabiztos győzelmet szerzett.

Csapattársa, Sergio Perez ugyancsak négy felhasznált sebességváltónál jár, egy újabb csere számára is rajtbüntetést jelent.

Milyen szabályok vonatkoznak a sebességváltóra?

A fent említett négy felhasználható sebességváltót a szabályzat kettébontja: négy egység használható fel a sebességváltóház és -kazetta komponensekből, valamint négy szett a belső alkatrészekből.

A négy sebességváltó szabadon felhasználható a szezon versenyein, amennyiben azonban egy versenyző megkezdi az ötödiket a feljebb említett két komponenscsomag egyikéből, öt rajthelyes büntetést kell letöltenie. Azaz ha valaki egyidőben cseréli a házat és a belső alkatrészeket, tíz rajthelyes hátrasorolás jár. A hatodik és további cserék esetében a büntetési tétel változatlan marad.

Mivel a Belga Nagydíj sprinthétvége, fontos hozzátenni, hogy a motorcsere-büntetésekhez hasonlóan a hátrasorolás sebességváltó miatt mindig a vasárnapi futamra jár, a szombati sprintet nem érinti.

Formula.hu

Tagged: