U19-es Eb: Olaszország Portugália legyőzésével lett kontinensbajnok – videóval

Vasárnap este rendezték meg a Máltán zajló U19-es Európa-bajnokság döntőjét Portugália és Olaszország között…

(Photo by Domenic Aquilina/NurPhoto via Getty Images)

Az U19-es Európa-bajnokság vasárnapi döntőjében Olaszország U19 válogatottja visszavágott Portugália U19 csapatának a csoportkörös fiaskóért és 1-0-ra győzött. A mindent eldöntő találat az első húsz perc végén született, amikor Luis Hasa bal oldali bejátszásásól az előre húzódó hátvéd, Michael Kayode fejjel volt eredményes. A portugálok hiába játszottak fölényben a meccs nagy részében, az olaszok magabiztosan őrizték egygólos vezetésüket egészen a lefújásig. Az olaszok a csoportkörös vereség mellett a 2018-as U19-es Eb-döntőért is visszavágtak, amikor szintén a portugálok diadalmaskodtak.

Az olasz ifjúsági válogatott negyedszer nyerte meg a korosztályos Európa-bajnokságot, miután a legutóbbi, 2003-as sikerhez hasonlóan ismét a portugálokat múlta felül a döntőben.

Portugália U19 – Olaszország U19 0-1 (0-1)
Gólszerző:ill. Kayode (19.)

A két döntős azonos csoportban szerepelt, melyet a százszázalékos teljesítményt nyújtó Portugália U19 nyert. A luzitánok a csoportkör második fordulójában 5-1-re páholták el Olaszország U19 válogatottját, míg Lengyelország U19 ellen 2-0-ra, a házigazda Málta U19 ellen 2-1-re diadalmaskodtak. Az Azzurri négy ponttal kaparintotta meg a második helyet, több rúgott góllal megelőzve a lengyeleket, amely ellen 1-1-es döntetlent játszott a zárófordulóban.

A másik csoportban Spanyolország U19 csapata két győzelemmel és egy döntetlennel végzett az élen. A hispánok az első két megnyert meccsel biztosították a továbbjutást, majd Norvégia U19 ellen ikszeltek, amely 1-2-0-s mérleggel ugyancsak veretlenül lépett tovább a legjobb nyolc közé. A B csoport másik két csapata közül Izland U19 két, Görögország U19 egy ponttal zárt, mindketten  nyeretlenül fejezték be szereplésüket az egymás elleni reminek köszönhetően.

A csoportok végeredményei:

Az elődöntőben Portugália U19 semmit nem bízott a véletlenre és 5-0-ra kiütötte Norvégia U19 csapatát. A portugálok már az első negyedóra végén kétgólos előnybe kerültek, a szünetben hárommal vezettek és a második játékrészre is tartogattak még két találatot, így kiütéssel masíroztak a fináléba. A győztes soraiból Rodrigo Ribeiro két gólt szerzett, a Sporting CP tehetsége a sorban a harmadik és a negyedik találatot szállította.

Portugália U19 – Norvégia U19 5-0 (3-0)
Gólszerzők: Gustavo Sa (4.), Hugo Felix (17. – büntetőből), Ribeiro (31., 66.), Borges (69.), ill.

Ennél jóval kiélezettebb csatát hozott a másik elődöntő, melyen Olaszország U19 háromszor vezetést szerezve diadalmaskodott 3-2-re Spanyolország U19 ellen. A gól nélküli első félidőt követően kinyíltak a gólcsapok, de az olaszok vezető góljaira a spanyolok mindkétszer tíz percen belül válaszolni tudtak. Végül a 85. percben a portugálok elleni csoportmeccsen kiállított Luca Lipani vitte be a mindent eldöntő találatot, melyre már nem érkezett válasz.

Spanyolország U19 – Olaszország U19 2-3 (0-0)
Gólszerzők: Barbera (58.), Gasiorowski (74.), ill. Vignato (52.), Pisilli (66.), Lipani (85.)

Fociclub