Európa Játékok – Aranyérmes a kick-boxos Bálint Martin

A kick-boxos Bálint Martin aranyérmet nyert a krakkói központú Európa Játékok zárónapján, Myslenicében: a pointfighting 74 kilogrammos kategóriájában technikai KO-val győzte le az ír Nathan Taitet. Előzőleg Fésű Lajos a light-contact kategória 79 kilogrammos súlycsoportjában, Busa Andrea pedig pointfightingban a 60 kilósok között lett második.

Eltökélten vetette bele magát a küzdelembe a húszéves Bálint Martin, ami 4-0-s vezetést eredményezett számára. Később ellenfele is tudott pontot érő támadást végrehajtani, de az első kétperces menet után 5-2-re vezetett Bálint. A folytatás megfontoltabb csatát hozott, a 2019-ben 63 kilóban világbajnok magyar kick-boxos azonban így is tudta növelni előnyét. A 8-3-ról indult harmadik szakaszban pedig megint felpörgött, végig bátrabban támadott, és 34 másodperccel a vége előtt, 15-5-nél tízpontos különbséget alakított ki, ezzel véget ért a küzdelem. 

A vegyes zónában nem sokkal később emlékeztetett rá, hogy az Európa-bajnoksága nem úgy sikerült, ahogy szerette volna, így az Európa Játékokon csak az egyik versenyzőtársa visszalépése miatt indulhatott el.

“Ezért volt ez nagy pillanat, hogy meg tudtam mutatni, hogy én vagyok a legjobb” – mondta. Azt is megemlítette, hogy itt csak egy tatami volt, míg például az Eb-n hat van, így az is plusz teher volt rajta, hogy ráirányult minden figyelem. A versenyét értékelve úgy vélekedett, hogy az elődöntőben legyőzött olasz kick-boxos volt a legerősebb ellenfele, a döntő viszont már simán alakult. Mint mondta, az utolsó meccs jól sikerült, így is ment föl a tatamira, hogy ki tudja majd alakítani a technikai KO-hoz szükséges tíz pont különbséget.

“Én minden meccsre, a legnagyobb ellenfelemmel szemben is így szoktam fölmenni, így indulok neki. Ez nekem plusz motiváció” – árulta el.

Bálint Martin az egész magyar küldöttség utolsó érmét nyerte az Európa Játékokon.

Előzőleg ezüstérmet nyert Fésű Lajos és Busa Andrea is.

Elsőként Fésű lépett tatamira a német Al Amin Rmadannal szemben. Mint utóbb elmondta, egész évben ellene készült, tisztában volt vele, hogy ő okozhatja majd a legtöbb kellemetlenséget neki, és ez így is lett. A 23 éves magyar kick-boxos fizikális hátrányban volt, mert két súlycsoportot jött fel, míg ellenfele a mérlegelés után szerinte 80 kiló fölött lehetett. Ez érződött is, elsősorban a kontaktokban, a belharcokban, lökéseknél, húzásoknál, tolásoknál. Fésű végig szívósan küzdött, de végül mindhárom pontozónál a német volt a jobb.

“Csalódott vagyok, hiszen egyértelműen az aranyéremért jöttem, viszont úgy érzem, méltóképpen helytálltam és képviseltem a hazámat” – nyilatkozott Fésű Lajos. A meccsét elemezve arról is beszélt, hogy ő most 74 kilós, és a korábbi súlynövelés közben kisebb sérülések is hátráltatták, vissza is kellett engednie egy kicsit a súlyából. A meccs közben edzői azt kérték tőle az első szünetben, hogy a második menetben hozza egy kicsit be a lemaradását, a harmadikban pedig késztesse hibázásra a német kick-boxost és ezeket használja ki.

“Ez részben összejött, de emiatt a végére teljesen elfogytam” – tette hozzá. Nagyon értékesnek nevezte az ezüstérem megszerzését, mert a sportága először szerepelt az Európa Játékok programjában.

“Nagyon bánom, hogy nem sikerült aranyat összehozni, de bízom benne, hogy lesz még rá alkalmam, és akkor bizonyíthatok” – folytatta.

Nem sokkal később következett a négyszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok Busa Andrea az olasz Francesca Cecivel szemben. Kiegyenlített, taktikus küzdelem zajlott a tatamin, mindkét fél kereste az akcióindítás lehetőségét. Kevés pont esett, az első két perc után a harmincéves magyar kick-boxos 2-1-re, a másodikat követően 4-3-ra vezetett, de a harmadikban az olasz kicsit élesebb volt, fordított, majd amikor már 5-4-re ő vezetett, egy rúgása is célba talált tíz másodperccel a vége előtt.

Busa Andrea pár perccel  később még maga sem tudta, mi döntött az olasz javára, azt mondta ki kell értékelni ezt a meccset.

“Főleg az első két menetben úgy éreztem, hogy topon vagyok, érzem a ritmusát, vezetek, irányítom a mérkőzést. A harmadik menetre felpörgött vagy kicsit én ültem bele ebbe a domináló szerepbe. Még nekem is át kell gondolnom, hogy mi történt.”

Arról is beszélt, hogy jól ismerik egymást, sokszor látják egymást a versenyeken, és egy-egyre állt eddig a kettejük párharca. Ugyanekkor örült annak, hogy részese lehet a kick-box Európa Játékokon történő bemutatkozásának és hogy ezen a versenyen döntőbe jutott, érmet nyert. Úgy vélekedett, hogy összességében jól teljesített. Elárulta, hogy korábbi csípősérülése gyógytornával együtt sem jött teljesen rendbe, de “az adrenalin is segítette” a fájdalom elfelejtésében.

A kick-boxosok egy arannyal, két ezüsttel és öt bronzzal fejezték be szereplésüket.

Európa Játékok, kick-box:

Eredmények, döntő:

férfi pointfighting, 74 kg:
Bálint Martin-Nathan Tait (ír) 15-5

férfi light-contact, 79 kg:
Al Amin Rmadan (német)-Fésű Lajos 3-0

női pointfighting, 60 kg:
Francesca Ceci (olasz)-Busa Andrea 7-4

Sportbanya.hu