Tekvondós világversenyek sorozatban, magyarokkal A magyar Salim Omar (kékben) és a későbbi győztes dél-koreai Jang Jun küzd a férfi tekvondósok 58 kilogrammos kategóriájának bronzmérkőzésén

MH/MTI
2023. augusztus 21. hétfő. 14:11

Az eseménydömping alkalmából tartott hétfői sajtótájékoztatón Márton Zsolt Krisztián, a hazai sportági szövetség (MTSZ) elnöke hangsúlyozta, hogy valamennyi megméretésen jó szereplést remélnek a javarészt fiatalok alkotta csapatoktól. Így mindenekelőtt a tallinni junior Európa-bajnokságon küzdőtérre lépő Márton lányok rukkolhatnak elő érmes teljesítménnyel. A Madridban élő és készülő, 17 és fél éves ikrek közül Viviana korábban nyert már kadét és ifjúsági Eb-t, Luana U21-es kontinensbajnokságot, idén pedig felnőtt világbajnokságot is, a korosztályos aranyérem azonban még hiányzik a gyűjteményükből.

Nemcsak a junior Eb-n, hanem a szintén az észt fővárosban rendezendő olimpiai súlycsoportos kontinensviadalon is szerencsét próbál a 16 esztendős Csáki Hanna, míg az olimpiai pontgyűjtésben egyre reménykeltőbben igyekvő, húszéves Józsa Levente, aki tinédzserként nyert felnőtt Európa-bajnoki bronzot, a párizsi GP-n bízik az újabb eredményes fellépésben. A francia főváros nagydíján, ahová a világranglistán elfoglalt helyezés alapján, meghívottként lehet rajthoz állni, ott lesz a magyar tekvondó első felnőtt férfi világbajnoka, a kétszeres Eb-győztes, olimpiai ötödik Salim Omar is.

A sajtótájékoztatón D. Kiss Zoltán arról beszélt, hogy szeretne kijutni a jövő évi párizsi paralimpiára, erre van is esélye, de roppant nehéznek ígérkezik terve megvalósítása.

Az MTSZ elnöke az MTI kérdésére azt válaszolta, hogy két magyar tekvondós párizsi olimpiai részvételében bíznak, de a számuk három is lehet.  

A magyarok programja:

  •     olimpiai súlycsoportos Eb, Tallinn:

augusztus 26.:  Csáki Hanna (49 kg)

  •     junior Eb, Tallinn:

augusztus 24.: Csáki Hanna (46 kg)
augusztus 25.: Gubala Gergő (59 kg), Klajkó Dávid (59 kg)
augusztus 26.: Márton Luana (59 kg), Márton Viviana (63 kg), Ferenczi Sámuel (78 kg)

  •     párizsi GP:

szeptember 1.: Salim Omar Gergely (58 kg), Salim Sharif Gergely (58 kg), Márton Luana (57 kg), Patakfalvy Luca (49 kg)
szeptember 2.: Józsa Levente (68 kg)

  •     paratekvondó-világbajnokság:

szeptember 23.: D. Kiss Zoltán (K 44, plusz 80 kg)

Írja a Magyar HÍrlap